8 redenen waarom je je huid moet beschermen tegen de zon

Geschreven door
Elyane
In paniek raken in de trein op weg naar het strand, want 'oh nee, zonnebrand vergeten.' Je insmeren voor dat je in de volle zon gaat liggen, dat doen we allemaal. Maar je insmeren voor je op de fiets naar kantoor gaat, doen we een stuk minder. De zon schijnt elke dag, alleen voel je hem soms wat minder, waarom beschermen we onze huid dan niet? We moeten elke dag onze huid beschermen tegen de zon. Maar waarom?

Inhoud - 8 redenen waarom je je huid moet beschermen tegen de zon

De drie soorten zonnestralen

De zonnestralen zijn onderverdeeld in drie groepen:

1. UVC

Deze zonnestralen dringen helemaal niet door de ozonlaag, waardoor we niet bang hoeven te zijn voor deze stralingen.

2. UVB

Deze stralen worden gedeeltelijk geabsorbeerd door de ozonlaag. Ze veroorzaken cumulatieve schade en indirecte, intense en langdurige pigmentatie, wat kan leiden tot brandwonden, huidveroudering en kwaadaardige ziekten.

3. UVA

Dit zijn de meest destructieve stralen die slechts in geringe mate worden ingenomen. Ze zorgen voor een snelle en directe bruine kleur op de huid, waardoor de huid donkerder wordt en snel nieuwe melanine wordt gevormd, wat pigmentatie veroorzaakt en de veroudering van de huid beïnvloedt.

8 redenen waarom je je huid moet beschermen tegen de zon

1. Vermindert de kans op huidkanker

Overmatige blootstelling aan de zon veroorzaakt onherstelbare schade aan de huid, met als grootste gevaar het ontstaan ​​van huidkanker. Elke keer als je huid verbrandt, of terwijl in aanraking komt met overmatige UV straling, beschadigt je DNA onherstelbaar. Dit kan een grote kans op huidkanker als gevolg hebben. Bescherming tegen blootstelling aan de zon door middel van een zonnebrandcreme of op zijn minst een crème met SPF, is de beste bescherming voor de huid.

2. Voorkomen van puistjes

Als uv-stralen de huid raken, wordt de huid automatisch als reactie dikker. In eerste instantie lijkt het alsof je huid er juist beter van wordt. Je krijgt een kleurtje, je wallen vallen minder op en je oneffenheden lijken een stuk minder. Helaas alleen op korte termijn. Op de langere termijn gaan ze je huid irriteren. Dit komt omdat uv-stralen je immuniteit verlagen waardoor er sneller nieuwe puistjes ontstaan en oude puistjes minder snel helen.   

3. Voorkomt pigment vlekken

Pigment is een stof die Melanine wordt genoemd en die wordt geproduceerd door pigmentcellen in de diepe lagen van de opperhuid. De epidermis is de buitenste laag van de huid. Zonlicht verhoogt het aantal actieve pigmentcellen en dus de aanmaak van pigment. De cellen pakken het pigment in kleine deeltjes en verplaatsen deze naar de bovenste laag van de epidermis. Als de pigmentdeeltjes daar eenmaal zijn, zijn ze zichtbaar en heb je ‘pigmentvlekken’ in het gezicht.

4. Verbranding

Verbranding door de zon is een reactie van je huid op uv-stralen. Het geeft eigelijk aan dat je huid beschadigd is door de zon. Een lichte verbranding geeft een rode of roodbruine huid met een lichte zwelling. Bij een ergere verbranding wordt je huid ook pijnlijk. In je opperhuid gaan dan veel cellen dood. Hierdoor gaat je huid na een aantal dagen vervellen, om deze cellen weer te vernieuwen. In extreme gevallen kun je ook blaren krijgen. Op langer termijn heeft verbranding ook effect. Als je als kind veel verbrand bent, vergroot dit de kans op huidkanker op latere leeftijd. Zonnebrand beschermd de opperlaag van de huid tegen UV-stralen. Hoe hoger de SPF hoe langer en sterker de bescherming van de huid tegen de zon.

5. Voorkomt zonneallergie

Als je last hebt van zonneallergie, krijg je een jeukende uitslag met roodheid, blaren en / of vlekjes. Deze vlekken komen alleen voor op de huid die aan de zon wordt blootgesteld. Zonallergie komt vooral voor bij mensen met een lichtgekleurde huid, rood of blond haar en lichtgekleurde ogen. Het gaat meestal binnen een paar dagen vanzelf over. Maar dat maakt het niet minder vervelend. Daarom liever voorkomen dan genezen! Een hoge SPF is voor mensen met zonneallergie sterk aan te raden!

6. Vertraagt veroudering in het gezicht

Tot wel 80% van alle symptomen van huidveroudering wordt veroorzaakt door UV-blootstelling. De zon kan namelijk het collageen van je huid beschadigen. Collageen is een eiwit dat de stevigheid van je huid behoudt. De afbraak van collageen in de diepere huidlagen kan resulteren in vroegtijdige tekenen van huidveroudering, zoals rimpels en fijne lijntjes, doordat je huid zijn elasticiteit en stevigheid verliest. Je kan niet vroeg genoeg beginnen met zonbescherming te smeren om huidveroudering te voorkomen!

Tips

In veel dagcrèmes zit ook SPF. SPF is een zonbescherming. Smeer dus elke ochtend een dagcrème met SPF en voorkom zon schade!

7. Voorkomt uitdroging van de huid

De straling van de zon schaadt ook de weerstand/flexibiliteit van de huid, met als gevolg dat de huid minder makkelijk water/vocht doorlaat in de verschillende lagen van het gezicht. De huid kan dus niet makkelijk een evenwichtige vochtbalans creëren waardoor de kans op uitdroging in het gezicht heel groot is. Dit kan weer leiden tot een trekkerige, jeukerige huid. Ook dit is te voorkomen door zonbescherming te dragen!

Meer weten over het behandelen van een droge huid? Lees dan ook: ”Thuis een droge huid behandelen? 6 dingen die je moet doen [+routine]”

Positieve effecten van de zon

‘Maar waarom is de zon nou zo slecht, we houden er zo ontzettend veel van!’ Gelukkig is de zon niet alleen maar slecht. Er zijn zeker ook wel positieve effecten van de zon te benoemen!

1. Vitamine D boost

UV-stralen (met name UVB stralen) kunnen vitamine D aan maken in de huid. Vitamine D is erg belangrijk voor de botstofwisseling. Ja je leest het goed, als je je huid goed beschermt tegen de zon, is de zon zelfs gezond voor je! Een tekort aan vitamine D kan namelijk leiden tot botontkalking en bij oudere mensen leidt dit tot een verhoogd risico op botbreuken!

2. De zon maakt gelukkig!

De meeste mensen voelen zich blij en gelukkig als ze de zon zien, maar vooral ook voelen op de huid. Er komen namelijk stofjes vrij (endorfines) in de hersenen die zorgen voor een gelukkig gevoel.

3. Zomers kleurtje!

Los van het feit hoe ontzettend slecht UV stralen voor de is, blijft de gebruinde huid wel een schoonheidsideaal. UV-stralen stimuleren de pigmentaanmaak in de huid waardoor je bruin wordt. Mensen willen vaak er niet bleek maar juist bruin uitzien en gaan daardoor vaak onbeschermd de zon in. Dit is echter heel slecht voor de huid. Wist je dat je ook met zon bescherming bruin kan worden? Het gaat inderdaad minder snel, maar huidveroudering gaat daardoor ook minder snel!

Gerelateerde producten

Het beste resultaat wordt altijd behaald door professionele behandelingen te combineren met passende thuisverzorging. 

Dit vind je vast ook leuk

'6 tips voor een perfecte lente skincare routine'
'Wat is een ezymatische peeling, tips, weetjes en meer!'
S.O.S droge huid!
'Afscheid interview Hetty!'
''5 voordelen van een sheetmasker!''
Hoe gebruik je een cleanser? Stappenplan

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *