Thuis een droge huid behandelen? 6 dingen die je moet doen [+routine]

Inhoud

Producten voor deze behandeling

Thuis een droge huid behandelen? 6 dingen die je moet doen [+routine]

In het kort

 • Een droge huid wordt veroorzaakt door dat de huid minder talg aanmaakt, waardoor het vocht in de huid makkelijker verdampt. Met als gevolg dat de vochtbalans niet meer op pijl is.
 • Oorzaak van een droge huid is de vochtbalans die niet op pijl is in verhouding met het weer en de omgeving.
 • Een droge huid is vaak maar tijdelijk. Iedereen heeft er wel is last van en in de meeste gevallen is het niet iets om je druk over te maken.
 • Zorg dat je huid goed gehydrateerd blijft om een droge huid te voorkomen!

Een droge huid kan gaan irriteren. Een trekkerig of juist jeukerig gevoel in je gezicht kan erg storend zijn. En los van het feit dat je huid geïrriteerd aan voelt, geeft het een grauwe, vaak ongezonde uitstraling. Hoe voorkom je een droge huid en krijg je weer een verzorgde frisse blik?

Oorzaken droge huid

 • weersverandering
 • warmte (denk aan de verwarming die te hoog staat waardoor de luchtvochtigheid verminderd)
 • Te heet bad/douche
 • zepen, wasmiddelen en shampoos
 • bepaalde huidaandoeningen

Een gezonde stabiele huid heeft een goede vochtbalans in verhouding met het weer en de omgeving.

Denk aan de wintertijden. In de wintertijden is de luchtvochtigheid een stuk lager met als gevolg dat je talgproductie vermindert. Talg bestaat voor het grootste gedeelte uit vet en dat zorgt er voor dat de huid vocht vast kan houden en soepel blijft. Als de huid minder talg aanmaakt, kan het vocht in de huid makkelijker verdampen waardoor de vochtbalans niet meer op pijl is en je een droge huid krijgt.

Symptomen van een droge huid

Een droge huid is vaak maar tijdelijk. Iedereen heeft er wel is last van en in de meeste gevallen is het niet iets om je druk over te maken. Maar dat neemt niet weg dat het vervelend is. Maar wanneer weet je of je last hebt van een droge huid?

6 symptomen die je kan hebben bij een droge huid

 • Een trekkende huid (vaak na het douchen of baden)
 • Een huid die ruw en jeukerig aanvoelt
 • Losse schilfertjes in het gezicht
 • Een grijze/grauwe huid
 • Droge scheurtjes in het gezicht (vooral bij de mondhoeken) die kunnen gaan bloeden
 • roodheid

8 dingen die je moet doen tegen een droge huid

1. Moisturize moisterize en moisterize

Het allerbelangrijkste om een droge huid tegen te gaan is je huid zo goed mogelijk te blijven hydrateren. De vochtbalans is namelijk het allerbelangrijkste. Een goede moisturizer sluit de huid af om te voorkomen dat vocht uit je gezicht ontsnapt.

2. Beperk de blootstelling van het gezicht aan water

Door te vaak te douchen beschadigt de bovenste huidlaag. Deze huidlaag zorgt ervoor dat je minder water verliest en je vochtbalans op pijl blijft. Als deze huidlaag het waterverlies niet meer tegen kan gaan omdat hij beschadigd is, droogt je huid sneller uit en ontstaan er huidproblemen zoals puistjes en roodheid.

Tips

Douche niet langer, en bij voorkeur korter, dan 10 minuten. 

Draai de draaiknop op warm, niet op heet. Probeer niet vaker dan één keer per dag een douche of bad te nemen!

3. Beperk gebruik van zepen

Sommige zepen kunnen de huid namelijk flink uitdrogen als je het te veel gebruikt. Dit komt doordat zeep natuurlijke oliën (talg) van je huid verwijderd. Talg bestaat voor het grootste gedeelte uit vet en dat zorgt er weer voor dat de huid vocht vast kan houden zodat de huid niet uitdroogt.

Ik voel me pas gedoucht als ik me ook echt gewassen heb en lekker ruik. Mocht jij dat ook hebben, probeer dan producten die vocht voedend zijn. 

Probeer producten met Hyaluronzuur. Hyaluronzuur is een natuurlijke vochtinbrenger die ervoor zorgt dat je huid gehydrateerd blijft!

Tips

Gebruik je toch uitdrogende producten tijdens het douchen? Gebruik dan na het douchen een hydraterende crème om de huid te hydrateren!

4. Bescherm je gezicht tegen kou en wind

Bedek zoveel mogelijk je gezichtshuid bij koud of winderig weer. Vooral in de wintermaanden kan de huid flink uitdrogen, dus draag een sjaal, muts en handschoenen als je naar buiten gaat. De luchtvochtigheid is namelijk een stuk lager in de koud en wind, met als gevolg dat je talgproductie vermindert en je huid uitdroogt.

5. Maak jezelf goed droog na het douchen

Het is erg belangrijk dat je jezelf goed afdroogt na het douchen of baden. Veel mensen schrobben zich droog. En dat is niet gek, want handdoeken worden vaak een beetje hard naarmate je ze vaker gebruikt. Het droogschrabben gaat dan automatisch. Maar juist dit is slecht voor de huid. Vaak is door het douchen je huid namelijk al erg uitgedroogd. Door het schrobben scrub je heel makkelijk de schilfertjes/droge huid los. Deb daarom je huid droog i.p.v. schrobben!

Tips

Zorg dat je handdoeken niet te hard worden. Gebruik zo nu en dan wasverzachter voor je handdoeken!

6. Gebruik een dagelijkse beauty-routine

Zorg dat je huid de hele dag goed gehydrateerd blijft. Het helpt hierbij om een vaste beauty-routine te hebben. Denk aan ‘s ochtends een dagcrème opsmeren en ‘s avonds een nachtcrème. Deze producten, mits je een goede hebt, bevatten allemaal hydraterende en veodende ingrediënten. Zorg ervoor dat je niet een droge huid moet genezen, maar deze al voor bent!

(Voordelen en tips voor een goeie dagcrème nodig? lees dan ook: Waarom Dagcrème Niet Mag Missen In Jouw Routine)

1

Kies een vochtinbrengende moisturizing dagcrème

 

2

Reinig uw gezicht met een reinigingsgel

3

Breng het product aan op de gereinigde gezichtshuid

4

Masseer het product zachtjes met circulerende bewegingen in tot het volledig is geabsorbeerd door de huid

5

Vermijd contact met de ogen

6

Herhaal dagelijks