Thuis Acne Behandelen? 7 dingen die je moet doen [+ routine]!

Inhoud

Producten voor deze behandeling

Thuis Acne Behandelen? 7 dingen die je moet doen [+ routine]!

In het kort

 • Acne wordt veroorzaakt door haarzakjes/talgkliertjes die verstopt raken
 • Tieneracne wordt veroorzaakt door toename van hormonen
 • Vrouwen hebben meer kans op volwassen acne dan mannen door de beweging van de hormoonspiegel
 • Roken, bepaalde make-up en medicijnen en petten/haarbanden kunnen acne verergeren
 • Niet aan je acne pulken!
 • Met een goede voeding en zonnebrandcrème kom je al een heel eind voor het vermindering proces van acne. 

Oorzaken van Acne

 • Overmatige olie (talg) productie
 • verstopte haarvaatjes door talg en dode huidcellen
 • Bacteriën die de huid indringen
 • Ontstekingen binnen de huid

Acne wordt veroorzaakt door haarzakjes die verstopt raken. Talgklieren zijn kleine klieren die zich nabij het huidoppervlak bevinden. Klieren zijn vastgemaakt aan haarzakjes, dit zijn kleine gaatjes in de huid waaruit individuele haartjes groeien.

Talgklieren zijn er om uitdroging van de haartjes en de huid te voorkomen. Ze doen dit door een olieachtige substantie te produceren die talg wordt genoemd. Bij acne beginnen de klieren te veel talg te produceren. Het overtollige talg vermengt zich met dode huidcellen en dit zorgt voor acne.

Het ontstaan van acne

Tieneracne

Tieneracne wordt veroorzaakt door toename van hormonen, onder andere testosteron, tijdens de pubertijd. Testosteron is belangrijk voor de groei van het lichaam. De talgklieren zijn bijzonder gevoelig voor hormonen. Er wordt gezegd dat de verhoogde testosteronspiegel ervoor kan zorgen dat de klieren veel meer talg produceren dan de huid nodig heeft.

Erfelijk

Uit onderzoek blijkt dat als je ouders last hebben gehad in hun jeugd van acne, je grote kans hebt om ook last te krijgen van acne. Dit kan weer gelinkt worden aan overmatig testosteron wat erfelijk kan zijn.

Volwassen acne

Vrouwen hebben meer kans op volwassen acne dan mannen. Er wordt gedacht dat veel gevallen van acne bij volwassenen worden veroorzaakt door de veranderingen in hormoonspiegels die veel vrouwen op bepaalde momenten in hun leven hebben. Denk aan periode dat een vrouw ongesteld moet worden of zwanger zijn.

Andere mogelijke oorzaken

Je hebt nog veel meer triggers van acne. Hieronder de meest voorkomende diverse triggers:

 • Het gebruik van bepaalde cosmetische producten
 • Bepaalde medicijnen. Denk aan medicijnen die steroïde bevatten, lithium (gebruikt om depressie en bipolaire stoornis te behandelen) en diverse medicijnen die worden gebruikt om epilepsie te behandelen
 • Items dragen die druk uitoefenen op een gevoelige plek voor acne. Zoals een pet of haarband. Maar ook bijvoorbeeld een rugzak.
 • Roken. Roken verstopt de klieren en is funest voor de huid!

Misvattingen over acne

Acne is een veel voorkomend huidprobleem. Jongeren, ouderen, vrouwen en mannen hebben hier last van. Het is dan ook niet gek dat hier veel vraag over is. Toch zijn er veel misvattingen en fabeltjes over acne.

De meest gemaakte misvattingen over acne:

Acne wordt veroorzaakt door een vuile huid en slechte hygiëne.’

De meeste biologische reacties die acne veroorzaken, vinden plaats onder de huid, niet aan de oppervlakte, dus de reinheid van je huid heeft geen direct effect op je acne. Als je dus last hebt van acne, heeft het geen zin om je gezicht vaker dan twee keer op een dag te wassen. Sterker nog, dit is juist slechter voor je huid!

‘Uitknijpen is de snelste manier om van puistjes af te komen.’

Je puistjes, mee-eters en acne uitknijpen kan het alleen maar erger maken. Vaak heb je, ondanks dat je je handen hebt gewassen, nog bacteriën op je handen of onder je nagels, dit zorgt voor vuil op je acne, waardoor het juist weer kan gaan ontsteken. In het ergste geval kan je er ook nog littekens aan overhouden.

‘Zonnebaden, zowel natuurlijk als onnatuurlijk, helpt acne te verminderen.’

Er is nergens bewijs dat langdurige blootstelling aan de zon of het gebruik van een zonnebank acne kan verminderen. Veel medicijnen die worden gebruikt om acne te behandelen, kunnen uw huid gevoeliger maken voor licht. Dus blootstelling aan de zon kan juist pijnlijke schade aan uw huid veroorzaken en het risico op huidkanker vergroten.

‘Acne is besmettelijk.’

Of acne besmettelijk is kan ik heel kort en duidelijk antwoord geven en dat is ‘nee’.

Tips tegen Acne

Was je gezicht twee keer per dag

Zoals al eerder aangegeven is een vies gezicht meestal niet de oorzaak van acne. Daarentegen is het wel belangrijk dat je het overtollige vuil en olie van je gezicht verwijdert door twee maal per dag je gezicht te wassen. Dit kan met een goede facewash. Voorkom verergering van acne door synthetische, vaak goedkope, zeep te gebruiken!

2. Was je gezicht met liefde

Veel mensen hebben de neiging om bij het reinigen van het gezicht te gaan schrobben. Soms zelfs met een net iets te oud washandje, waardoor het eerder een scrub effect krijgt in plaats van een liefdevolle wasbeurt. Hierdoor kan je je acne open schrobben, wat ontstekingen als gevolg heeft. Voorkom het schrobben en was met liefde.

3. Was je haar regelmatig

Het regelmatig wassen van je haar is misschien minder goed voor je haar, maar tegen acne is dit juist heel goed. Het overtollige olie uit de haren kan namelijk de huid intrekken, vooral bij de haarlijn, wat acne kan verergeren. Ook producten als gel en haarspray kan poriën in het gezicht verstoppen, voorkom dus dat deze producten je huid bereiken!

4. NIET aan je acne pulken!

Ja! Ik weet het. Het is zo verleidelijk. Misschien stiekem zelfs wel een Guilty pleasure om die puistjes uit te knappen. Maar beheers jezelf en zit zo min mogelijk, als in ‘niet’, aan je gezicht. Je handen bevatten namelijk heel veel bacteriën die je vervolgens in je acne smeert. Voorkom dit door niet aan je oneffenheden te zitten.

5. Gebruik beautybehandelingen

Acne kan je ook thuis behandelen. Je kan zelf bepaalde serums of cremès of maskers aanschaffen en aanbrengen. Zorg wel dat je producten gebruikt die van kwaliteit zijn! Voor een echte dieptereiniging kan je wel het beste een afspraak maken met je schoonheidsspecialist.

6. Let op je voeding

De huid reageert vaak op wat je eet. Als jij veel ongezond eet, kan dit meteen effect hebben op je huid. Zorg dus dat je gezond blijft eten!

7. Draag voor je naar buiten gaat altijd zonnebrand of een creme met SPF

Te veel zon heeft veel schadelijke effecten op de huid. Zonnebrand kan ook leiden tot een overproductie van oliën die acne verergeren. Het gebruik van olievrije zonnebrandcrème met een beschermingsfactor van minstens 15 kan zonnebrand en verergerde acne helpen voorkomen.

8. Voorkom/verminder stres

Stress veroorzaakt vaak ontstekingen, waardoor puistjes erger kunnen worden. Probeer je stresspijl dus laag te houden!

Behandeling tegen Acne

1

Reinig je gezicht met lauw warm water met een reinigingsgel 

2

breng een geringe hoeveelheid soft peeling op het gezicht aan en met ronddraaiende bewegingen verdelen over de huid. Voor een optimale werking, 5 minuten laten intrekken en afnemen met water. 

3

 Breng een dunne laag acne gel aan op de plekken met acne. Wacht 5-10 minuten tot de gel volledig is opgenomen.

4

Breng een olie vrije moisturizer aan om de huid goed gehydrateerd te houden.

Tips voor het behandelen van Acne

Gebruik de soft peeling Maximaal 2-3 keer per week.