Thuis een vette huid behandelen? 6 dingen die je moet doen! (+routine)

Inhoud

Producten voor deze behandeling

Thuis een vette huid behandelen? 6 dingen die je moet doen! (+routine)

In het kort

 • Een vette huid kan ontstaan wanneer de talgklieren in de huid te veel talg aanmaken. Te veel talg kan echter leiden tot een vette huid, verstopte poriën en acne. 
 • De oorzaak van een vette huid is het overproduceren van de talgklieren door diverse omstandigheden.
 • Een vette huid komt vaak voor en is met de juiste producten en routine goed te behandelen.
 • Zorg dat je huid goed gehydrateerd blijft. Ja! Ook bij een vette huid!

Veel mensen gebruiken crèmetjes en maskers voor het gezicht als de huid trekkering en droog aanvoelt. ‘Een droge huid’. Maar bij een vette huid weten mensen vaak niet wat te doen. ”Nog meer crème opsmeren? Dan wordt het toch nog vetter?” Gelukkig is dat niet het geval! Je hebt namelijk voor elk huidtype speciale behandelingen en producten. Zo ook voor een vette huid!

Wat is een vette huid en hoe ontstaat dit?

Een vette huid kan ontstaan wanneer de talgklieren in de huid te veel talg aanmaken. Talg is een huidsmeer die ook wel een olieachtige substantie is die de huid beschermt en hydrateert. Talg is essentieel voor het gezond houden van de huid. Talg zit vooral in de lederhuid waar ook wel je beharing plaatsvindt.  Talg heeft niet alleen een beschermende werking tegen uitdroging van de huid, maar ook tegen infecties door bacteriën en schimmels.

Te veel talg kan echter leiden tot een vette huid, verstopte poriën en acne. Een vette huid voorkomen vereist dat je regelmatig de juiste huidverzorging toepast.

Symptomen van een droge huid

1. Glanzende huid

Iedereen heeft olie in zijn huid. Dit is ook erg belangrijk voor de hydratatie en en bescherming van de huid. Bij sommige mensen is dit echter iets te veel. Zoals ik al eerder heb vermeld komt dat door een talgklier die overmatig olie (talg) produceert. Een symptoom hiervan is een constant glimmende huid. Vooral bij het voorhoofd komt dit veel voor. Heb jij last van regelmatig je voorhoofd moeten deppen of in poederen tegen de glans in je gezicht? Dan heb jij zeker weten een vette huid!

2. Puistjes en onzuivere huid

Heb jij vaak last van puistjes? Dit is waarschijnlijk ook een symptoom van een vette huid. Omdat het talg zich kan gaan vermengen met dode huidcellen, kunnen de talgkliertjes verstopt raken waardoor je verstopte poriën krijgt. Dit kan ontsteken, met als gevolg puistjes. Dat is net balen he? Gelukkig kan je met de juiste behandeling van je huid hier iets aan doen!

Oorzaken vette huid

 • Genetisch
  • Vaak zit een huidtype in de familie. Als een van je ouders een vette huid heeft, heb je waarschijnlijk ook een overactieve talgklieren.
 • Leeftijd
  • Hoewel je niet per se een huisverandering krijgt, zal je huid wel op minder talg produceren naarmate je ouder wordt. Een ouder wordende huid verliest eiwitten, zoals collageen waardoor de talgklieren langzamer worden.
 • Klimaat
  • Over het algemeen ben je sneller geneigd om een ​​vettere huid te hebben in warme en vochtige klimaten. De kans is dan ook groter dat je in de zomer meer olie op je huid krijgt dan in de herfst of winter.
 • Gebruik van verkeerde huidverzorgingsproducten
  • Sommige mensen verwarren al snel een gecombineerde huid met een vette huid en kunnen dan bijvoorbeeld te zware crèmes gaan gebruiken. Met als gevolg dat er veel meer olie op je gezicht achter blijft. Het gebruik van de juiste producten kan een enorm verschil maken!
 • Huidverzorging overdrijven
  • Te vaak je gezicht wassen en/of scrubben, kan ervoor zorgen dat je teveel olie van je gezicht afhaalt. Hierdoor kunnen je talgklieren in de noodmodus gaan, waardoor ze nog meer olie produceren om het verlies te compenseren.

6 tips die je kan doen tegen een vette huid

1. Was je gezicht

Het lijkt voor de hand liggend, maar veel mensen met een vette huid wassen hun gezicht niet dagelijks. Als je huid vettig is, moet je je gezicht twee keer per dag wassen, maar overdrijf het niet. Gebruik geen agressieve zeep of andere wasmiddelen. Gebruik in plaats daarvan een face wash geschikt voor een vette huid.

2. Gebruik blotting papers (letterlijk vertaald vloeipapier)

Blotting papers zijn dunne, kleine vloeitjes. Deze zorgen ervoor dat je talgklieren niet nog meer talg gaan produceren door uitdroging. Ze laten je daar en tegen wel toe om de overtollige olie van je gezicht te verwijderen. Zo voorkom je een ​​glanzend en vettige huid.

3. Gebruik een klei master

Klei maskers worden gebruikt om overtollige huidolie te absorberen. Zo voorkom je niet alleen een vette huid maar ook ontstekingen in de huid zoals acne en puistjes. Veel mensen denken dat een klei masker je huid dan ook uitdroogt. Maar een goed klei masker, hydrateert de huid juist!

4. Lees etiketten van je verzorginsproducten

Sommige ingrediënten kunnen aangeven of de desbetreffende huidverzorgingsproducten je helpen de olieproductie te temmen of ze juist verergeren.

5. Raak je gezicht niet te vaak aan

Zonder dat je het door hebt, zit je voortdurend aan je gezicht. Maar als je huid al vettig is, is het laatste wat je wilt nog meer olie van je handen op je gezicht brengen. En dan heb ik het nog niet eens over alle bacteriën die je je gezicht insmeert die vervolgens weer de poriën indringen!

6. Houd je streslevel laag

Tijdens stressvolle tijden heeft ons lichaam de neiging om meer cortisol aan te maken, en dit veroorzaakt ook een overmatige olieproductie.

Behandeling tegen Vette huid

1

Breng een reinigingsgel aan die geschikt is voor een vette huid.

Een geringe hoeveelheid aanbrengen op het gezicht en de hals, met ronddraaiende bewegingen verdelen over de huid en afnemen met water.

2

Breng een klei masker aan.

Breng een dunne laag aan op de gereinigde, droge huid en vermijd het gebied rond de ogen. Laat het product 7-15 minuten drogen en spoel het masker grondig af met warm water.

3

Indien je last hebt van acne, is het verstandig om als 3e stap een acne gel aan te brengen. Mocht je hier geen last van hebben, dan kan je deze stap overslaan.

Breng een dunne laag een acne gel aan op de plekken met acne. Wacht 5-10 minuten tot de gel volledig is opgenomen voor het aanbrengen van enig ander middel.

 

4

Breng een moisturizer met circulerende bewegingen aan, die geschikt is voor de vette huid.

5

Breng voor de finishing touch, een dagcrème aan. 

Breng met een circulerende beweging de dagcrème aan op de t-zone en werk langzaam af naar de rest van je gezicht.