Oorzaken en aanpak van acne

Geschreven door
Judith
acne

Inhoud - Oorzaken en aanpak van acne

Acne, we hebben er bijna allemaal weleens mee te maken, maar hoe kan het zijn dat de een er meer last van lijkt te hebben dan de ander? In tegenstelling tot wat veel mensen denken is acne helaas niet iets is wat enkel gepaard gaat met de puberteit; ook in andere fases van je leven kan je hier last van hebben. Ruim 80% van de Nederlandse bevolking krijgt vroeger of later te maken met (symptomen van) acne. Bij één op tien vrouwen is dit op latere leeftijd. In deze blog meer over de oorzaken, en hoe je dit huidprobleem kan aanpakken!

Wat is acne?

Overal op je lichaam, met uitzondering van je voetzolen en handpalmen, bevinden zich talgklieren in de huid.  Deze talgklieren bevatten vocht, waardoor je huid goed gehydrateerd blijft. Wanneer je last hebt van acne, maken de talgklieren te veel talg aan. De overproductie van talg zorgt er voor dat de afvoerkanaaltjes van je talgklieren deze niet meer kunnen afvoeren. De talgklieren raken hierdoor verstopt. Ook is deze talg vaak dikker, waardoor er een opeenhoping van niet goed afgevoerde talg, huidschilfers en bacteriën ontstaat. Deze ophopingen veroorzaken ontstekingen in de huid en kliertjes. Hierdoor ontstaan mee-eters, roodheid  en puistjes.Het onstaan van acne

De belangrijkste oorzaken

De mate waarin je acne krijgt is deels genetisch bepaald; mensen met een vette huid lopen eerder tegen dit huidprobleem aan dan mensen met een droge huid. Daarnaast is een van de belangrijkste oorzaken hormonale veranderingen (vooral in de puberteit). Er zijn nog meer factoren die acne in de hand werken. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van acne op een rijtje:
 • Disbalans van hormonen –  Zoals hierboven al even genoemd, wanneer hormonen in disbalans zijn, kan dit een trigger zijn om acne te krijgen. De hormonale veranderingen zorgen ervoor dat bepaalde bacteriën die van nature al op de huid aanwezig zijn, in aantal groeien en de talgklieren uitzetten.  Zo treedt acne vaak op tijdens zwangerschap, menopauze en bij gebruik van de pil en sommige andere medicatie.
 • De pubertijd – Tijdens deze periode maak je veel lichamelijke veranderingen en een toename van hormonen mee. Dit zorgt ervoor dat je talgklieren groeien en meer talg aanmaken.
 • Stress – Het lichaam maakt tijdens langdurige periodes van stress testosteron en cortisol aan. Deze stoffen zorgen ervoor dat de talgproductie toeneemt. Als de stress afneemt, zal ook de aanmaak van talg verminderen.
 • Make-up en uitdrogende producten – Overmatig gebruik van cosmetica kan er voor zorgen dat de poriën van de huid worden afgesloten. Dit is te voorkomen door de huid te reinigen met een cleanser na gebruik van make-up.
 • Voeding – Het is belangrijk om onbewerkt voedsel te eten en junkfood en ander kunstmatig voedsel met hormonen te vermijden. Zink, vitamine A en onverzadigde vetten zorgen juist voor de aanmaak van nieuwe cellen en kalmering van de huid.
 • Slaaptekort- Hoewel slaaptekort acne niet direct beïnvloed speelt het zeker mee. Een slaaptekort gaat vaak samen met een verlaagd immuunsysteem. Het verlaagde immuunsysteem zorgt er voor dat je lichaam het moeilijker vindt om bacteriën af te stoten.
  Ontstekingsproces acne

Aanpak van Acne

Niet alle factoren die meespelen bij het ontstaan van acne zijn gemakkelijk te beïnvloeden. Oorzaken als stress en hormonen heb je vaak niet volledig zelf onder controle.  Bovendien gaat acne niet van de ene op de andere dag over, en vraagt de genezing meestal enig geduld. Een algehele oplossing, die voor iedereen werkt, is helaas nog niet gevonden. Wel kunnen symptomen van acne verminderen met een gezonde leefstijl, de juiste verzorgings- en reinigingsproducten én huidverbeterende behandelingen bij een professional. Een complete aanpak is altijd tweezijdig: een behandeling bij een huidspecialist en de juiste opvolging voor thuis. 

Huidverzorgingsproducten Acne voor thuis

De xminerals acnegel zorgt voor snelle vermindering van roodheid en puistjes.
Acne Gel on the spot
New! Acne Gel on the spot Voor de vermindering van de acnesymptomen, ontwikkelde Xminerals de Acne Gel on the spot.  Een gel die je twee keer per dag licht aanbrengt op de plekken met acne en roodheid. De gel wordt binnen enkele minuten opgenomen door de huid en kan makkelijk ingepast worden in elke huidverzorgingsroutine. Werking Acne Gel De acnegel bevat het unieke ingrediënt: TPNa. TPNa transformeert in vitamine E zodra deze in aanraking komt met de huid. Dit zorgt voor de sterk anti-oxiderende en ontstekingsremmende werking.  Wereldwijd is TPNa de enige vorm van vitamine E oplosbaar in water en niet op oliebasis als andere vormen. Door deze eigenschap is dit actieve ingrediënt extra geschikt voor de meer vette acnehuid. Door de actieve werking van Vitamine E verminderd de vorming van vrije radicalen, wordt peroxidatie van vetten voorkomen en versterkt de huidbarrière. Hierdoor nemen zichtbare acnesymptomen als roodheid en puistjes af.
Werking (TPNa) bij testpersonen na een maand gebruik.
Reiniging van de huid is een must! Het dagelijks reinigen van de huid is een must bij het aanpakken en voorkomen van acne! Ook als je geen make-up draagt. Het is hierbij belangrijk dat je kiest voor een milde, olievrije cleanser. De Xminerals Cleansing gel heeft deze eigenschappen en bevat bovendien vitamine C en groene thee. Dit zorgt voor een ontstekingsremmende en herstellende werking. Hierdoor is deze cleansing gel ook zeer geschikt voor de acnehuid. Soft Peeling Voor een effectieve exfoliatie van de huid raden we aan om twee keer per week een peeling te gebruiken. De milde Soft peeling op basis van o.a. salicyl-, alfa lipon-, azelaïne- en melkzuur is hiervoor een goede optie. De formule verwijdert dode huidcellen op een effectieve wijze en laat de huid weer gladder voor de dag komen.

Anti-Acnepakket

Het anti-acnepakket biedt drie producten die bijdragen aan de vermindering van roodheid, puistjes en mee-eters.
Het anti-acnepakket bevat een reinigingsgel, peeling en de acnegel on the spot.
Voor een passende thuisverzorgingsroutine is er het Xminerals anti-acne pakket. Dit pakket bevat de bovengenoemde producten voor een succesvolle bestrijding van acnesymptomen. Aanvullende producten voor de thuisverzorging: Hydro Glow Day Cream voor de gecombineerde huid Gebruik: Dagelijks als laatste stap huidverzorgingsroutine Purifying Clay & Mudmask Gebruik: 1 tot 2 keer per week aanbrengen op een gereinigde huid.

Combineren thuisverzorging met professionele behandeling

Bij actieve ontstekingen is het aan te raden om naast de juiste thuisverzorging, de huid ook regelmatig professioneel diep te laten reinigen. Maak hiervoor een afspraak met een huidspecialist bij jou in de buurt.

Acne Feiten

 1. Uitdrogende producten zorgen ervoor dat de huid meer talg gaat produceren waardoor acne verergert.
 2. Zelf puistjes uitknijpen kan er voor zorgen dat het follikel in de huid beschadigt. Door de beschadiging van het follikel kan de ontsteking zich onderhuids verspreiden.
 3. UV-licht droogt de huid uit en verhoogt de hoeveelheid dode huidcellen, als gevolg hiervan ontstaan op termijn meer puistjes.

Gerelateerde producten

Het beste resultaat wordt altijd behaald door professionele behandelingen te combineren met passende thuisverzorging. 

Dit vind je vast ook leuk

Meet the team!
GIGI SERUM genomineerd bij Pure Beauty Global Awards 2022
Meet the team!
Meet the team!
Welke schoonheidsbehandelingen moet ik aanbieden in mijn salon?
Meet the team!

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *