Zoeken

Het verschil tussen een dag- en een nachtcrème

Geschreven door
Judith
dag- en nachtcrème

Inhoud - Het verschil tussen een dag- en een nachtcrème

Voor de meeste mensen bestaat een snelle huidverzorgingsroutine uit het reinigen van het gezicht, en het aanbrengen van een dagcrème in de ochtend en een nachtcrème in de avond. Dat klinkt ook heel logisch, een dagcrème voor overdag en een nachtcrème voor ‘s nachts. Toch klinkt nog wel eens de vraag of dit nu echt nodig is. Is het niet voldoende om één crème voor overdag en ‘s nachts te gebruiken en wat is eigenlijk het verschil tussen een dag- en nachtcrème? 

We kiezen voor het gebruik van een andere crème voor overdag dan ‘s nachts vanwege de samenstelling, textuur en behoefte van de huid. Hierbij zijn dagcrèmes met name ontwikkeld om je huid overdag te beschermen tegen schadelijke externe invloeden. En nachtcrèmes gericht op het herstel van de huid.

Werking van een dagcrème

Beschermende functie
Onze huid staat overdag bloot aan tal van externe invloeden. Je kunt hierbij denken aan uitlaatgassen en milieuvervuiling, maar ook aan UV-, IR-straling en blauwlicht. Stuk voor stuk hebben deze invloeden negatieve effecten op je huid. Je huid veroudert sneller, en huidproblemen als pigmentatie, doffe huid en roodheid, kunnen opspelen. 
Een dagcrème zorgt onder meer voor hoognodige bescherming van de huid. Dit gebeurt met mineralen en andere ingrediënten met een sterke anti-oxidante werking als vitamine C en E. 

Vaak is een dagcrème ook verrijkt met een UV-filter om bescherming te bieden tegen schadelijke straling. UVA-straling veroorzaakt overdag vroegtijdige huidveroudering en bevordert de vorming van vrije radicalen. UVB-straling zorgt voor DNA-schade en verbranding. In het ergste geval kan UV-straling leiden tot huidkanker. Op het etiket van een dagcrème kan je terugvinden tegen welke straling bescherming wordt geboden. Let wel op, een SPF zegt iets over de mate van bescherming tegen UVB-straling (verbranding), maar dit betekend niet dat je ook beschermt bent tegen UVA-straling (dit hangt af van de gebruikte zonnefilters). Omgekeerd zijn er ook dagcrèmes die tegen UVA en blauw licht (van schermen) beschermen maar geen SPF bevatten. De Hydra Day cream SPF 35 biedt bescherming tegen zowel UVA- en UVB-straling.

UVA-stralen dringen diep door in de huid, waardoor vroegtijdige huidveroudering optreedt. De 'A'staat hiervoor ook wel voor Aging. UVB-stralen dringen minder diep door en kunnen verbranding veroorzaken.
UV-straling veroorzaakt overdag schade aan de huid. 

Naast de beschermende werking zorgt een dagcrème er natuurlijk ook voor dat de huid optimaal gehydrateerd wordt en comfortabel aanvoelt. Bijvoorbeeld met hydraterende bestanddelen als hyaluronzuur en verzachtende ingrediënten als aloë vera.

Textuur

Ten laatste is de textuur van een dagcrème lichter dan die van een nachtcrème. Hij trekt sneller in en voelt niet te vet aan. Dat is immers wel zo prettig als je ook nog make-up wilt aanbrengen. Eventueel kan je ook nog kiezen voor een dagcrème met een kleurtje als basis voor je make-up.

Werking van een nachtcrème

‘s Nachts is ons lichaam volop bezig met herstelwerkzaamheden. Dat geldt dus ook voor je huid. De schade van overdag wordt hersteld en het proces van celdeling versnelt. Dan kan je huid wel wat extra voedingstoffen gebruiken.
Door een nachtcrème te gebruiken ondersteun je dit natuurlijke herstelproces. Ze bevatten intensief regenererende en vochtregulerende werkstoffen en bouwstoffen. Ingrediënten als vitamine A (retinol), aminozuren en exfoliërende AHA’s en BHA’s zul je hiervoor vaker en in hogere concentratie tegenkomen in nachtcrèmes. 

Textuur

Nachtcrèmes zijn door de hogere concentratie voedende werkstoffen een stuk rijker, voller en romiger van textuur dan dagcrèmes. Sommige nachtcrèmes zijn door de voedende en herstellende werking en vollere textuur ook geschikt om als masker in te zetten. Op deze manier wordt je nachtrust echt een schoonheidsslaap.

Nachtcrèmes zijn door de hogere concentratie voedende werkstoffen een stuk rijker, voller en romiger zijn van textuur dan dagcrèmes.

Als we de verschillen op een rijtje zetten kan je over het algemeen zeggen;

Een dagcrème:

  • Werkt vochtregulerend
  • Biedt UV-bescherming (niet in alle gevallen) 
  • Is gericht op bescherming tegen vrije radicalen
  • Heeft een lichtere textuur en vormt hiermee ook een goede basis voor eventuele make-up

Een nachtcrème:

  • Werkt intensief regenererend 
  • Bevat meer voedende ingrediënten en bouwstoffen
  • Is gericht op herstel van de schade van de dag 
  • Werkt vochtregulerend
  • Heeft een vollere en romigere textuur t.o.v. dagcrème
  • Is soms in te zetten als masker

Kan je een dagcrème ook als nachtcrème gebruiken? Of andersom?

Om deze vraag tenslotte toch te beantwoorden. Ja het kan, en het kan geen kwaad. Het is niet zo dat een dagcrème helemaal geen regenererende ingrediënten kan bevatten of een nachtcrème totaal niet beschermd tegen vrije radicalen. In de regel hebben beide crèmes echter wel een ander doel.
Ook is het niet perse goedkoper om alleen 1 crème voor overdag en ‘s nachts te gebruiken, zoals men ook nog wel eens beweert. In dat geval ga je namelijk waarschijnlijk wel twee keer zo snel door je crème heen (tenzij je minder smeert natuurlijk;). Begrijpelijk is dat het, bij reizen bijvoorbeeld, makkelijker kan zijn – één potje crème in plaats van twee-. Of dat je bij guur weer liever even een vollere crème voor overdag wil. In dat geval kan je altijd kiezen voor een rijke 24-uurscrème die zo veel mogelijk de beschermende en herstellende eigenschappen combineert. 

Dag- en nachtcrèmes zijn er voor alle huidtypen. Ben je benieuwd welke dag- en nachtcrème voor jouw huid het meeste doet? Vraag advies bij een schoonheidsspecialist bij jou in de buurt en profiteer deze maand van een speciale combi-aanbieding.  

Gerelateerde producten

Het beste resultaat wordt altijd behaald door professionele behandelingen te combineren met passende thuisverzorging. 

Dit vind je vast ook leuk

(COPY) (COPY) Facebook-post 940x788 px (3)
"5 Huidtips voor de Zomer"
(COPY) (COPY) Facebook-post 940x788 px (2)
"Wat zijn Ceramiden en Waarom Gebruiken in je Huidverzorging?"
(COPY) (COPY) Facebook-post 940x788 px (1)
5 Redenen waarom Vitamine E een Must is in je Skincare Routine
Facebook-cover 851x315 px (1)
Meet the team!
Facebook-evenementencover 1920x1080 px (1)
'Wanneer beginnen met anti-aging producten?'
Facebook-cover 851x315 px
Meet the team!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *