Zoeken

7 redenen waarom je je huid moet beschermen tegen de zon

Geschreven door
Elyane
In de huidige tijd is vrijwel iedereen zich ervan bewust dat het belangrijk is om je huid te beschermen tegen de schadelijke straling van de zon. Maar waarom?

Inhoud - 7 redenen waarom je je huid moet beschermen tegen de zon

In de huidige tijd is vrijwel iedereen zich ervan bewust dat het belangrijk is om je huid te beschermen tegen de schadelijke straling van de zon.

De drie soorten zonnestralen

De zonnestralen zijn onderverdeeld in drie groepen:

1. UVA

Uv-A vertegenwoordigd ongeveer 95% van de uv-stralen die onze huid bereiken, dringt dieper in de huid door dan uv-B en speelt de
grootste rol bij vroegtijdige huidveroudering. Hierbij kan het ook bijdragen aan de ontwikkeling van huidkanker. Uv -A straling bereikt onze huid ook door glas heen.

2. UVB

Uv-B-straling kan het DNA en genetisch materiaal in huidcellen beschadigen, zonnebrand veroorzaken en wordt verondersteld verantwoordelijk te zijn voor de meeste soorten huidkankers.

De zonbeschermingsfactor (SPF) staat enkel voor het vermogen van een crème om te beschermen tegen uv- B-straling.

2. UVC

Uv-C straling is het meest schadelijk, maar bereikt de aarde niet door de ozonlaag.

Gezien we 365 dagen per jaar worden blootgesteld aan uv-straling is de meest effectieve manier om je hiertegen te beschermen zonbescherming deel te maken van je huidverzorgingsroutine.

8 redenen waarom je je huid moet beschermen tegen de zon

1. Vermindert de kans op huidkanker

Overmatige blootstelling aan de zon veroorzaakt onherstelbare schade aan de huid, met als grootste gevaar het ontstaan ​​van huidkanker. Elke keer als je huid verbrandt, of terwijl in aanraking komt met overmatige uv-straling, beschadigt je DNA onherstelbaar. Dit kan een grote kans op huidkanker als gevolg hebben. Bescherming tegen blootstelling aan de zon door middel van een zonnebrandcreme of een crème met SPF. Omdat een SPF alleen iets zegt over de bescherming tegen uv-B-straling, kies het liefst voor een breed-spectrum filter wat jouw huid ook tegen uv-A-straling beschermt.

2. Voorkomen van puistjes

Als uv-stralen de huid raken, wordt de huid automatisch als reactie dikker. In eerste instantie lijkt het alsof je huid er juist beter van wordt. Je krijgt een kleurtje, je wallen vallen minder op en je oneffenheden lijken een stuk minder. Helaas alleen op korte termijn. Op de langere termijn gaan ze je huid irriteren. Dit komt omdat uv-stralen je immuniteit verlagen waardoor er sneller nieuwe puistjes ontstaan en oude puistjes minder snel helen.   

3. Voorkomt pigment vlekken

Pigment is een stof die melanine wordt genoemd en die wordt geproduceerd door pigmentcellen in de diepe lagen van de opperhuid. De epidermis is de buitenste laag van de huid. Zonlicht verhoogt het aantal actieve pigmentcellen en dus de aanmaak van pigment. De cellen pakken het pigment in kleine deeltjes en verplaatsen deze naar de bovenste laag van de epidermis. Als de pigmentdeeltjes daar eenmaal zijn, zijn ze zichtbaar en heb je ‘pigmentvlekken’ in het gezicht.
Hyperpigmentatie kan soms jaren na blootstelling aan de zon ontstaan en is niet altijd gelijk zichtbaar.

4. Verbranding

Verbranding door de zon is een reactie van je huid op uv-stralen. Het geeft eigelijk aan dat je huid beschadigd is door de zon. Een lichte verbranding geeft een rode of roodbruine huid met een lichte zwelling. Bij een ergere verbranding wordt je huid ook pijnlijk. In je opperhuid gaan dan veel cellen dood. Hierdoor gaat je huid na een aantal dagen vervellen, om deze cellen weer te vernieuwen. In extreme gevallen kun je ook blaren krijgen. Op langer termijn heeft verbranding ook effect. Als je als kind veel verbrand bent, vergroot dit de kans op huidkanker op latere leeftijd. Zonnebrand beschermd de opperlaag van de huid tegen uv-stralen. Hoe hoger de SPF hoe langer en sterker de bescherming van de huid tegen de uv-B-straling van de zon.

5. Voorkomt zonneallergie

Als je last hebt van zonneallergie, krijg je een jeukende uitslag met roodheid, blaren en / of vlekjes. Deze vlekken komen alleen voor op de huid die aan de zon wordt blootgesteld. Zonallergie komt vooral voor bij mensen met een lichtgekleurde huid, rood of blond haar en lichtgekleurde ogen. Het gaat meestal binnen een paar dagen vanzelf over. Maar dat maakt het niet minder vervelend. Daarom liever voorkomen dan genezen!

6. Vertraagt veroudering in het gezicht

Tot wel 80% van alle symptomen van huidveroudering wordt veroorzaakt door UV-blootstelling. De zon kan namelijk het collageen van je huid beschadigen. Collageen is een eiwit dat de stevigheid van je huid behoudt. De afbraak van collageen in de diepere huidlagen kan resulteren in vroegtijdige tekenen van huidveroudering, zoals rimpels en fijne lijntjes, doordat je huid zijn elasticiteit en stevigheid verliest. Je kan niet vroeg genoeg beginnen met zonbescherming te smeren om huidveroudering te voorkomen!

Tips

Kies voor een dagcrèmes met SPF of een aparte zonnebrandcrème met liefst breed-spectrum bescherming (tegen uv-A- en uv-B- straling.

Én:

  • Breng voldoende aan.
  • Herhaal bij blootstelling.
  • Vermijd de volle zon .

7. Voorkomt uitdroging van de huid

De straling van de zon schaadt ook de weerstand/flexibiliteit van de huid, met als gevolg dat de huid minder makkelijk water/vocht doorlaat in de verschillende lagen van het gezicht. De huid kan dus niet makkelijk een evenwichtige vochtbalans creëren waardoor de kans op uitdroging in het gezicht heel groot is. Dit kan weer leiden tot een trekkerige, jeukerige huid. Ook dit is te voorkomen door zonbescherming te dragen!

Meer weten over het behandelen van een droge huid? Lees dan ook: ”Thuis een droge huid behandelen? 6 dingen die je moet doen [+routine]”

Positieve effecten van de zon

‘Maar waarom is de zon nou zo slecht, we houden er zo ontzettend veel van!’ Gelukkig is de zon niet alleen maar slecht. Er zijn zeker ook wel positieve effecten van de zon te benoemen!

1. Vitamine D boost

UV-stralen (met name UVB stralen) kunnen vitamine D aan maken in de huid. Vitamine D is erg belangrijk voor de botstofwisseling. Ja je leest het goed, als je je huid goed beschermt tegen de zon, is de zon zelfs gezond voor je! Een tekort aan vitamine D kan namelijk leiden tot botontkalking en bij oudere mensen leidt dit tot een verhoogd risico op botbreuken!

2. De zon maakt gelukkig!

De meeste mensen voelen zich blij en gelukkig als ze de zon zien, maar vooral ook voelen op de huid. Er komen namelijk stofjes vrij (endorfines) in de hersenen die zorgen voor een gelukkig gevoel.

Gerelateerde producten

Het beste resultaat wordt altijd behaald door professionele behandelingen te combineren met passende thuisverzorging. 

Dit vind je vast ook leuk

(COPY) Facebook-cover 851x315 px (1)
Heb ik een gevoelige huid? Ontdek het hier! (En leuke weetjes)
Skin,Care,And,Women,Cosmetology.,Woman,Rubbing,Cream,,Skincare,Beauty
Wat is het microbioom van de huid en hoe houd je het in balans?
Facebook-cover 851x315 px
"Waarom Vitamine C in je Skincare Routine?"
(COPY) (COPY) Facebook-post 940x788 px (4)
5 Redenen Waarom Jouw Huid Xminerals Verdient
(COPY) (COPY) Facebook-post 940x788 px (3)
"5 Huidtips voor de Zomer"
(COPY) (COPY) Facebook-post 940x788 px (2)
"Wat zijn Ceramiden en Waarom Gebruiken in je Huidverzorging?"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *