Search

Hoeveel kost het om een schoonheidssalon te beginnen? (compleet overzicht)

Geschreven door
Judith
Ben je van plan een schoonheidssalon te starten? Super leuk! Dan is deze blogpost speciaal voor jou. Ik heb namelijk (belangrijke) ervaringen om met je te delen.

Inhoud - Hoeveel kost het om een schoonheidssalon te beginnen? (compleet overzicht)

Vandaag de dag worden er veel salons gestart, helaas slagen deze niet allemaal en falen er ook veel start-ups..

Hoe kan dat dan? Meer dan ooit wordt er geïnvesteerd in beauty. Wimperextentions, microblading, het is allemaal niet aan te slepen.

De reden dat salons mislukken ligt zeker niet aan een gebrek aan geld. Wél aan een gebrek aan visie, planning en overzicht.

Een goed overzicht van de kosten van een schoonheidssalon helpt enorm bij het beginnen van een salon.

Dit is dan ook precies wat ik je vandaag wil meegeven: Een compleet overzicht van kosten waardoor je er snel achter komt hoe duur het is om een schoonheidssalon te starten.

Ontwikkel je idee

Bedenk wat voor salon je wil starten en wie je wil bereiken met je salon. Wanneer je dit goed voor ogen hebt, kun je aan de slag met alle financiële beslissingen die je moet nemen. Je doelgroep, soort salon en locatie hebben namelijk een grote invloed op het kostenplaatje wat je straks voor je hebt. Om overzicht te behouden verdeel ik de kosten in eenmalige en terugkerende kosten.

Eenmalige kosten van je salon

Eenmalige kosten kunnen soms een aanslag zijn op je portemonnee. Gelukkig is dit een bittere pil die je maar eenmaal hoeft te slikken.

Ik heb ze allemaal voor je op een rij gezet zodat jij een frisse start kunt maken met je budgettering.

Een diploma/certificaat

Voordat je aan een eigen schoonheidssalon start, moet je ervoor zorgen dat je certificaat of diploma in orde is.

Zoals het gezegde luidt: “Er leiden meerdere wegen naar Rome”, is dit ook zo met de titel schoonheidsspecialiste. Dit kun je op twee manieren worden: namelijk via een branche- of vakdiploma.

Met een vakdiploma wordt je automatisch erkend door brancheorganisaties. Met een branchediploma is dit niet zo, je moet dan nog een examen afleggen bij TCI. Hierna kun je je bijvoorbeeld aansluiten bij brancheorganisatie ANBOS.

Inschrijven bij de KvK

Je schoonheidssalon inschrijven bij de KVK is niet duur, maar wel verplicht als aanstaand ondernemer. Je maakt hiervoor een online afspraak en krijgt hierna gelijk een KvK-nummer mee. Inschrijven kost eenmalig € 51,30.

Website

Juist aan het begin is het belangrijk om niet te besparen op de naamsbekendheid van je salon. Een website is daarom onmisbaar. Ga uit van een investering van € 1000 om een website op te zetten.

De salon inrichting

Een salon inrichten is één van de grootste investeringen die je moet maken voor je salon en kan duizenden euro’s kosten. Lees deze blog om te ontdekken met welke bedragen je rekening moet houden.

Investeer ook in een mooi bord voor je salon zoals hieronder. Love it!

Bedrijfskas

Wanneer je in je salon de mogelijkheid wil aanbieden om ook contant te betalen, is het belangrijk om wat geld achter de hand te houden. Een kasreserve van €300 is daarom aan te raden.

Aanschaf pinautomaat

Voor klanten is het vaak prettig om de keus te hebben tussen pinnen of contant betalen. Ga na of jouw omzet de aanschaf van een pinautomaat rechtvaardigt. Een pinautomaat heb je voor enkele tientjes, maar ook voor honderden euro’s.

Terugkerende en lopende kosten

Een aantal kostenposten zijn eenmalig, toch zijn er ook maandelijkse kosten waar je rekening mee moeten houden.

De locatie van je schoonheidssalon

De gelukkige onder ons kunnen het kopje ‘locatie’ (deels) onder eenmalige kosten plaatsen,. Helaas zijn we niet allemaal gezegend met een eigen pand, en zit je vaak aan maandelijkse huur vast.

De kosten van de de huur van een pand kan ik niet voor je op een briefje geven. Deze is namelijk sterk afhankelijk van de grootte van je salon en de locatie. Denk hierbij wel aan honderden tot enkele duizenden euro’s (afhankelijk van het pand) per maand.

De verzekering

Met een verzekering beschermt u zichzelf tegen de financiële gevolgen van onverhoopte situaties. Vraag offertes op bij meerdere verzekeraars, dit is meestal vrijblijvend. Zo weet je wat het aanbod is en welke verzekering het best bij jou past!

Een boekingssysteem

Met een online boekingssysteem bespaar je tijd! Je hoeft geen telefoontjes meer aan te nemen doordat klanten zelf een tijd kunnen reserveren. Heb je wat meer moeite met overzicht houden? Geen probleem, een online boekingsprogramma regelt het allemaal voor je. Een betaald boekingssysteem heb je al vanaf 15 euro per maand!

Tips

Salonized biedt al een optie vanaf € 15,- / per maand waarmee je klanten eenvoudig online een afspraak kunnen inplannen. Zeker voor nieuwe klanten is dit een laagdrempelige manier voor een eerste afspraak.

De marketing

Ik heb het al vaker benoemd, maar ik kan het niet genoeg benadrukken: marketing oftewel de promotie van je schoonheidssalon is super belangrijk.

Waarom? Wanneer mensen niet weten van de het bestaan van je salon, kunnen zo ook niet naar je salon komen. Investeer daarom in naamsbekendheid. De prijs hiervan is sterk afhankelijk van je marketingstrategie.

Er zijn een heleboel manieren om naamsbekendheid te creëren zonder dat dit geld hoeft te kosten. Zet bijvoorbeeld een social media account op voor je salon en stuur een maandelijke newsletter met updates over je salon.

Hoe leuk (en slim) is dit bord om in de salon neer te zetten? Heel slim gedaan!

Geef ook samples en folders mee aan bestaande klanten en zet een actie op zodat klanten worden gemotiveerd om jou te promoten in hun eigen kenniskring. Bijvoorbeeld door middel van een eenmalige´vriendinnenkorting´ op een bepaalde behandeling. Een win-win situatie voor zowel jouw salon als voor de klant!

Tips

Een locatie aanmaken op Google is simpel en helemaal gratis. Een ideale kans om ervoor te zorgen dat klanten de weg naar je (aanstaande) salon weten te vinden! Hiernaast kan je ook een google-bedrijfspagina aanmaken.

Kantoor en schoonmaakartikelen

Houd ook rekening met huishoudelijke zaken. In een schoonheidssalon is hygiëne uiteraard éxtra belangrijk. Vuilniszakken, allesreiniger en wasmiddel, ze worden vaak vergeten in de balans. Toch ben je hier vaak een paar tientjes per maand aan kwijt.

Producten

Zonder producten kan je uiteraard niet aan de slag! Bij Mineral Skin Cosmetics bieden we een ‘starterspakket’ op maat aan. Hier zit alles in wat je nodig hebt in de startfase van je salon.

Mineral Skin Cosmetics werkt met verschillende merken waardoor er altijd vernieuwing mogelijk is. De instapkosten zijn laag (€500) en de kwaliteit van de producten hoog! Kijk hier voor een gratis informatiepakket.

Voorraad

Je wil natuurlijk naast je behandelingen ook klanten de deur uit zien gaan met jouw producten. In je salon moet je daarom producten op voorraad hebben. Klanten kunnen zo zien wat je verkoopt en op die manier hoef je ze nooit nee te verkopen als ze interesse hebben in een dag- of nachtcrème.

Tips

Bij Mineral Skin Cosmetics sta je er gelukkig niet alleen voor. We maken graag een inschatting van wat jij in je salon nodig hebt. Informeer gerust, José en Hetty zijn enorm ervaren en denken met alle liefde mee.

Reiskosten

Last but not least: je moet uiteraard ook naar je salon zien te komen, vergeet daarom niet je reis- en parkeerkosten in te calculeren. Dit is ook weer helemaal afhankelijk van je eigen situatie, maar wel iets om rekening mee te houden!

(Bonus)Veelgemaakte fouten bij het opstarten van een salon

  • Als een kip zonder kop aan de slag gaan (vergeet niet je bussinessplan!)
  • Te weinig aandacht besteden aan de locatie van je salon
  • Sociale media links laten liggen (Lees: geen instagram of facebookaccount)
  • Niet in de gaten houden of er concurrentie is en wat deze aanbieden
  • In zee gaan met een cosmeticabedrijf met hoge instap- en productkosten en vaste minimale afnames.

Wil jij een salon beginnen? Mineral Skin Cosmetics helpt je hierbij. Vraag nu een gratis informatiepakket aan!

Gerelateerde producten

Het beste resultaat wordt altijd behaald door professionele behandelingen te combineren met passende thuisverzorging. 

Dit vind je vast ook leuk

(COPY) (COPY) Facebook-post 940x788 px (3)
"5 Huidtips voor de Zomer"
(COPY) (COPY) Facebook-post 940x788 px (2)
"Wat zijn Ceramiden en Waarom Gebruiken in je Huidverzorging?"
(COPY) (COPY) Facebook-post 940x788 px (1)
5 Redenen waarom Vitamine E een Must is in je Skincare Routine
Facebook-cover 851x315 px (1)
Meet the team!
Facebook-evenementencover 1920x1080 px (1)
'Wanneer beginnen met anti-aging producten?'
Facebook-cover 851x315 px
Meet the team!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *