Search

‘Wanneer beginnen met anti-aging producten?’

Geschreven door
Elyane
Je huid is constant in ontwikkeling. Zo functioneert je huid ook variërend per leeftijd. Op televisie zie je regelmatig reclames waar 'anti-aging' producten gepromoot worden door vrouwen op leeftijd. Dit geeft een beeld af dat je zou moeten beginnen met anti-aging producten als je al wat ouder bent. Echter is dit juist niet waar! Maar wanneer moet je dan wel beginnen met anti-aging producten? Tips, weetjes en meer!

Inhoud - ‘Wanneer beginnen met anti-aging producten?’

Ontwikkeling van de huid

De huid varieert met de leeftijd. Net zoals dat je hersenen op een bepaalde manier ontwikkelen in verschillende levensfases, doet je huid dit ook. Je huid vraagt dan ook om een passende en goede huidverzorging voor “anti-aging”. Zo kun je voor baby’s het beste producten gebruiken die geen tot weinig parfum bevatten, passend bij het tere babyhuidje. Een aanpassing in huidverzorging die past bij je huidstadia is er voor elke levensfase. Leeftijd speelt dus een belangrijke rol bij je huidtoestand.

Huidstadia

  • 0 – 20 jaar: De huid is in volle ontwikkeling en moet nog ”een eigen weg vormen”.
  • 20 – 30 jaar: De huid functioneert goed naar behoren. Een bescherming overdag is nodig voor de huid, zodat deze goed kan blijven functioneren. voor in de nacht is een lichte voeding voldoende. Denk aan een nachtcrème. Lees tips voor een goede skin care: Lees hier!
  • 30-40 jaar: De huid begint nu echt tekenen van ouderdom te ontwikkelen. Hydratatie en voeden met huidessentiële werkstoffen is nu echt noodzakelijk.
  • 40 -50+: Met de menopauze in de buurt gaan we nog een stap verder om de huid zo goed mogelijk in balans te houden. Huidstimulerende werkstoffen en peptides verhogen de vitaliteit en zijn echte fitnesstrainers voor de huid. Het is dan ook essentieel om deze mee te nemen in je huidverzorging. Ook worden er steeds meer nieuwe technieken toegevoegd. Denk aan; hydrabrasie, Venus RF, Led, microneedling en VPL.

6 oorzaken van toenemende huidveroudering

Natuurlijk zit het proces van huidveroudering ook in je genen. En is het normaal dat je huid veranderd en ontwikkeld met de verschillende leeftijdsfases. Vanaf mid-20 maakt je huid geleidelijk minder collageen aan. Collageen zorgt in de huid voor stevigheid en elasticiteit. Bij de meeste mensen wordt dit vanaf rond de leeftijd van 30 meer zichtbaar. De collageenproductie daalt vanaf dan constant met ongeveer 1% per jaar.

Maar er zijn wel degelijk oorzaken buiten deze natuurlijke huidontwikkeling die dit proces kunnen versnellen en/of juist verergeren. Invloeden die je zelf in de hand hebt en/of die van buiten af komen waar je je huid voor moet beschermen.

  1. Blootstelling van de huid aan uv-straling

Ultraviolette straling versnellen het verouderingsproces. Uv-sralingen zijn dan ook de belangrijkste oorzaak van vroegtijdige huidveroudering. Blootstelling aan uv-licht breekt het bindweefsel van je huid af waardoor er niet goed collageen aangemaakt kan worden. Zonder het ondersteunende bindweefsel verliest je huid kracht en flexibiliteit. De huid begint dan te verslappen en vroegtijdige rimpels kunnen ontstaan.

TIP

Gebruik elke dag een product met SPF (Sun Protection Factor) erin met bescherming tegen uv-A- en uv-B-straling. Ook als je denkt dat de zon niet schijnt. Want de zon schijnt, ook als je hem niet ziet, en kan dus ook uv-schade aanrichten. Uv-A-straling zorgt met name voor huidveroudering en en bereikt de huid door de wolken en zelfs door glas heen.

Een goede dagcrème met spf? Klik hier!

2. Roken en alcohol

Roken en alcohol kunnen het normale verouderingsproces van je huid versnellen en daarmee dus bijdragen aan extra rimpels. Door roken ontstaat er schade aan cellen door een toename van vrije radicalen in je huid. Maar ook collageen en elastine worden beschadigd met als gevolg een slappere huid en rimpels. 

3. Herhaalde gezichtsuitdrukkingen

Je hebt vast wel ooit gehoord van de term ‘lachrimpels’. Dit komt niet zomaar ergens vandaag. Als je veel lacht, kun je bepaalde lijntje krijgen in je gezicht. Die trekken als je stopt met lachen deels weg, maar blijven ook een beetje zitten. Hoe ouder je wordt hoe meer deze lijntjes blijven zitten. Niet alleen lachen, maar ook fronsen en boos kijken kunnen deze lijntjes veroorzaken. Elke keer dat je namelijk een gezichtsspier gebruikt, vormt er een groef onder het huidoppervlak. En naarmate de huid ouder wordt, verliest deze haar flexibiliteit en kan het niet meer volledig terugveren. Deze groeven worden dan permanente kenmerken op je gezicht.

4. Stress

Het innerlijk straalt uit naar buiten. En dat is echt zo! Als je je goed voelt zie je er vaak beter uit dan als je stress hebt. Zo tekent stres zich vaak ook letterlijk in je gezicht. Er ontstaan meer lijntjes en rimpels en de huid wordt slapper. Door een continue verhoogd cortisol gehalte wordt het collageen in de huid afgebroken. Dit komt omdat er meer vrije radicalen ontstaan tijdens stressvolle periodes.

5. Vervuiling

Vervuiling van buitenaf, denk aan bijvoorbeeld aan uitlaatgassen, dringen de huid binnen. Doordat deze vervuiling niet op de oppervlak blijft beschadigd deze vervuiling je huidcellen en ontstekingen. De antioxidanten en het DNA van de huid worden overweldigd, waardoor ze niet langer voldoende kunnen herstellen. Hierdoor kunnen er uiteindelijk fijne lijntjes, rimpels en verslapping van de huid ontstaan. Omdat er steeds meer vervuiling is, is dit ook een belangrijke oorzaak van huidveroudering.
Antioxidanten zoals vitamine E, voor het neutraliseren van deze schade, zijn hierom ook een belangrijk element in anti-aging producten.

6. Antibiotica

Hoe ouder je wordt, hoe meer je wordt blootgesteld aan antibiotica. Bacteriën kunnen antibioticaresistentiegenen ververven uit de omgeving en deze met elkaar vermengen. Dit wil zeggen dat bacteriën elkaar dus aantrekken en dus meer worden. Antibioticagebruik kan de eigenschappen van het microbioom veranderen wat samengevat zorgt voor een slechter immuunsysteem en zo dus effect heeft op de huidbarrière.

Gerelateerde producten

Het beste resultaat wordt altijd behaald door professionele behandelingen te combineren met passende thuisverzorging. 

Dit vind je vast ook leuk

(COPY) (COPY) Facebook-post 940x788 px (3)
"5 Huidtips voor de Zomer"
(COPY) (COPY) Facebook-post 940x788 px (2)
"Wat zijn Ceramiden en Waarom Gebruiken in je Huidverzorging?"
(COPY) (COPY) Facebook-post 940x788 px (1)
5 Redenen waarom Vitamine E een Must is in je Skincare Routine
Facebook-cover 851x315 px (1)
Meet the team!
Facebook-evenementencover 1920x1080 px (1)
'Wanneer beginnen met anti-aging producten?'
Facebook-cover 851x315 px
Meet the team!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *