Zoeken

9 redenen waarom onzuiverheden doorbreken in je gezicht (+tips)

Geschreven door
Elyane
Er is niks zo vervelend als wakker worden en opeens overal puistjes en onzuiverheden te hebben in je gezicht. Wij als vrouwen weten dat de tijd van de maand horror is voor onze huid, maar wat nou als het niet de tijd van de maand is? Waar komen die onzuiverheden dan opeens vandaan? Niks zo irritant als de doorbraken an sich, maar niet weten waar het vandaan komt is misschien wel het aller vervelendst!

Inhoud - 9 redenen waarom onzuiverheden doorbreken in je gezicht (+tips)

9 Redenen van doorbraak in het gezicht

1. Uitdroging

Onzuiverheden kunnen komen door uitdroging. Het is erg belangrijk dat je huid een goede vochtbalans heeft. Vocht zorgt er namelijk voor dat je huidlagen onbeschadigd blijven. Zo kan de opperhuid zijn taak goed blijven uitvoeren. Die zorgt ervoor dat huidcellen die op het oppervlak van de huid worden opgebouwd niet gemakkelijk gaan irriteren en ontsteken. Zo voorkom je dus puistjes.

Als jij een droge huid hebt van nature is het dan ook erg belangrijk wat extra vocht toe te voegen aan je huid. Dit kan door een hydraterende moisturizer in je dagroutine toe te voegen.

Tips

Gezien het algehele belang van een goede vochtbalans voor al je lichaamsfuncties en vooral je huidlagen, is het het beste om gehydrateerd te blijven en daarom zo min mogelijk cafeïne en dus geen koffie te drinken, maar juist veel water!

2. Slechte make-up producten

We weten natuurlijk allemaal dat we in de avond altijd onze make-up goed moeten verwijderen van het gezicht voor het slapen gaan. Maar zelfs dan kan make-up alsnog onzuiverheden veroorzaken. Het is dan ook erg belangrijk dat je niet-comedogene producten kiest. (Comedogeen betekent de neiging van een stof of product om talgklieren te verstoppen, en hierdoor acne te veroorzaken of bestaande acne te verergeren.)

Tegenwoordig is het bijna altijd een industriestandaard, maar niet iedereen reageert het zelfde op bepaalde ingrediënten. Kokosolie is bijvoorbeeld een beroemd comedogeen als het in hoge dosis komt. Dit ingrediënt zit wel in veel producten, maar vaak minimaal waardoor het geen kwaad kan.

Tips

Wil je onverwachte onzuiverheden voorkomen? Zoek dan een product met de aanduiding “niet-comedogeen”. Of je kunt producten kopen die zijn gelabeld voor “acne-gevoelige huid”, aangezien dit meestal dezelfde aanduiding is.

3. Onvoldoende slaap

Een van de beste geschenken die je jezelf kunt geven, is een volledige nachtrust (7-8 uur). Je kan het zien als een ‘reset’-knop voor je hele lichaam. Omdat alle systemen in je lichaam ontspannen en je cellen regenereren. Genoeg slaap zal dus ook zeker in je gezicht reflecteren, en niet alleen door dat je donkere kringen onder je ogen voorkomt, maar ook omdat het uitbraken in je gezicht voorkomt. Slaap verlaagt namelijk je stressniveaus en voorkomt daarmee de overproductie van cortisol, een hormoon dat er op zijn beurt voor zorgt dat het lichaam overtollig talg produceert. Door voldoende slaap houd je je poriën dus schoon.

Omdat je cellen ‘s nachts regenereren en herstellen, is het ook erg belangrijk een goede avondroutine te hebben. Denk aan het smeren van een goede nachtcrème!

Meer lezen over een avondroutine? Lees dan ook: ”Voordelen Van Een Avond Routine (+Stappenplan)”

4. Stress

Stress is een van de meest voorkomende oorzaken van acne. Zoals ik bij het kopje ‘slaap te kort’ al heb uitgelegd zorgt stres ervoor dat het lichaam als reactie teveel cortisol en andere hormonen produceert, en deze hormonen veroorzaken de overproductie van talg in de huid. Hoewel talg belangrijk is om de huid gehydrateerd en jeugdig te houden, zal een overmaat de poriën snel verstoppen. (De ironie van dit alles is dat acne zelf erg stressvol kan zijn, waardoor acne dus langer kan blijven zitten door de vicieuze cirkel.)

Mocht jij dus erg stressvolle dagen achter de rug hebben, dan is het niet gek dat je opeens wakker wordt met uitbarstingen.

Tips

Houd je stresslevel laag. Ontspan af en toe! Neem een momentje voor jezelf door lekker een maskertje aan te brengen en even de beentjes omhoog te gooien!

5. Voeding

Als je opeens last hebt van onzuiverheden in je gezicht kan het te maken met wat je die week week hebt gegeten. Het is mogelijk dat je huid negatief reageert op bepaalde voedingsmiddelen, zoals zuivel of koolhydraten. Dit is echter vaak genetisch bepaald, omdat elke persoon verschillende een tolerantie voor deze producten heeft. Zo ook suiker en koolhydraten. Deze verhogen de glucosespiegels in het bloed, wat op zijn beurt de testosteron- en andere hormoonspiegels in het bloed kan verhogen.

Zoals ik al vaker benoemd heb in dit artikel weet je wat hyperactieve hormonen met de huid kunnen doen, dus probeer te bezuinigen op voedsel met overmatig suiker, evenals granen zoals brood, desserts, ontbijtgranen, snacks en pasta’s gemaakt met witte bloem, evenals als witte aardappelen.

6. Te veel reinigen

Te vaak je gezicht reinigen gaat hand in hand met uitdroging. Als je de drang hebt om elke dag je gezicht te wassen, kun je het probleem veroorzaken dat je eigenlijk juist probeert te vermijden. Alles in je lichaam werkt heel slim en kan je bijna vergelijken met een machine. Zo ook je huid. Je huid reguleert zichzelf en produceert slechts zoveel talg als het nodig heeft om gezond, gehydrateerd en jeugdig te blijven.

Als we onze huid te veel wassen, wordt deze droog. Dit leidt tot een dode huid en veroorzaakt op zijn beurt een overproductie van talg. Plots produceer je te veel talg, wat je aanziet als een vette huid en meteen dus weer reinigt. Het wordt een cyclus, te droog en dan te vettig, zonder een stabiel ritme te vinden.

Als je meer dan twee keer per dag reinigt (‘s ochtends en’ s avonds), gewoon omdat het warm is of als je ‘s middags aan het trainen bent, of als je een beetje obsessief bent, vervang dit dan voor een gezichtsreiniger, die je huid en vochtbalans stabiel houd.

7. Gebruik van haarproducten

De meeste huidverzorgingsproducten zijn niet-comedogeen. Dit betekent dat ze zijn samengesteld met ingrediënten die geen comedonen veroorzaken, oftewel puistjes.

Haarproducten worden daarentegen niet met dezelfde overweging gemaakt. En waarom zouden ze dat wel zijn? Ze zijn gemaakt voor je haar, niet voor je huid. Maar op een warme dag, of na een training of een lange dag op werk, kan het product met je zweet over je gezicht beginnen te druppelen. Je merkt het bijna nooit, maar het gebeurt altijd wel. Soms valt het opeens op als je je haar vast zet en opeens allemaal puistjes ziet.

Tips

Wat je het beste kan doen tegen dit probleem is, of geen producten in je haar doen, of je gezicht regelmatig afdoppen met een reinigingsgel.

8. Vervang je kussensloop regelmatig

Ik heb in kopje 3 verteld hoe belangrijk slaap is tegen uitbarstingen in je gezicht. Maar voldoende slaap brengt veel ontmoetingen met je kussen met zich mee. Niet braaf op de 1,5 meter afstand in deze gekke corona tijden, nee, gezicht geboord in het kussen. Alle olie en overige vuile dat zich ophoopt terwijl je slaapt, of dat nog op je gezicht zit van de dag ervoor, wordt in het kussensloop gedrukt en wrijft zich vervolgens in je kleine poriën. Wat weer verstoppingen en ellende met zich mee brengt, en zo uitbraken in het gezicht veroorzaakt.

Was je kussenslopen dus in ieder geval elke week, en zorg ervoor dat je je gezicht wast en je haar uitspoelt van alle producten en vet voordat je je hoofd nestelt op je kussen en in slaap valt. Het liefst zelfs 2 keer per week.

9. De mondkapjes

En tot slot onze lievelings accessoires, de wel geliefde mondkapjes. Doordat mondkapjes tegen de huid schuren, kan er acne ontstaan. Door de wrijving belanden dode huidcellen en huidbacteriën in de poriën. De talgkliertjes en haarzakjes raken daardoor verstopt. De poriën gaat ontsteken en zo creëer je een uitbarsting waar je totaal niet op zit te wachten.

Tips

Vervang je mondkapje regelmatig. En het allerbelangrijkste reinig je gezicht nog beter dan normaal! Een goede dagcrème om je huid gehydrateerd te houden en een goede reinigingsgel om de boel goed schoon te houden!

Volg je ons al op Instagram?: Mineralskincosmetics

Gerelateerde producten

Het beste resultaat wordt altijd behaald door professionele behandelingen te combineren met passende thuisverzorging. 

Dit vind je vast ook leuk

(COPY) (COPY) Facebook-post 940x788 px (1)
5 Redenen waarom Vitamine E een Must is in je Skincare Routine
Facebook-cover 851x315 px (1)
Meet the team!
Facebook-evenementencover 1920x1080 px (1)
'Wanneer beginnen met anti-aging producten?'
Facebook-cover 851x315 px
Meet the team!
TEXTURE-INSTA-1
Texture- een nieuwe behandeling tegen wallen en rimpels en vóór een natuurlijke glow
Tijdlijn 1280x720 px
"De Kracht van Camu Camu in Skin Care"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *