Zoek

Alles wat je nodig hebt voor je schoonheidssalon (checklist)

Geschreven door
Judith
Wanneer je moeder wordt, is de ervaring dat de checklists en baby-uitzetlijsten je om de oren vliegen. Dit in contrast met toen ik mijn eigen salon begon. Helaas was er toen niet veel te vinden. Zelf had ik graag een kant en klare lijst als hulpmiddel gehad. Vandaag deel ik daarom de door mij zó gemiste checklist met alle salon benodigdheden!

Inhoud - Alles wat je nodig hebt voor je schoonheidssalon (checklist)

In het tabel zie je een indicatie van basisdingen die je nodig hebt in je schoonheidssalon. Uiteraard zijn sommige benodigdheden afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en kun je sommige dingen zo gek maken als je zelf wil. Lees daarom verder onderaan het tabel, om meer te weten te komen over salon benodigdheden.

SALON BENODIGDHEDENKosten
Meubels voor de behandelruimte
Behandelstoel€595 – €2800
Stoelhoezen€35 – €100
Tabouret/zadelkruk€40 – €350
Trolley / Bijzettafel (op wielen) €50 – €400
Prullenbak€15 – €100
Tijdens de behandeling
Handdoekrek verwarmer / Handoekhouder x1€80 – €300
Kompresdoek x 5€5 – €30
Handdoek klein x 5€7 – €30
Handdoek groot x 5€10 – €50
Producten
Starterskit huidverzorgingVanaf- €500
Verlichting
Loeplamp€50 – €300
Basis licht (dimbare led x 8 / led panelen x 4)€120
Accessoires
Planten € 20 – €100
Kaarsen€ 10 – €50
Handspiegel (must!)€ 5 – €20
Opbergruimte/etaleren
Wandplanken/vitrine€45 – €300
Kast€50 – €500
Wachtruimte
Stoelen€200 – €500
Kapstok€20 – €100

Wat voor behandelstoel?

Bij het kiezen van een behandelstoel, zou je bijna een aparte checklist kunnen maken. Een behandelstoel is een investering, het is een dure aankoop en ik verwacht dat die lang mee moet gaan. Let daarom op de volgende aspecten bij de aanschaf van een behandelstoel:

Is de behandelstoel stevig en stabiel?

De stabiliteit en stevigheid van de behandelstoel zijn erg belangrijk, deze hangen vaak samen met de constructie van de stoel. Let goed op de afmeting, de draagkracht en het materiaal van de constructie.

Een vraag die verstandig is om te stellen is: ‘Wat is de gemiddelde levensduur is die je mag verwachten van de behandelstoel?’.

Is de stoel verstelbaar en op welke manier?

Kijk tot op welke hoogte de stoel verstelbaar is en of dit handmatig of elektrisch gaat. Let hierbij op hoeveel motoren de behandelstoel heeft.

Hoe is de bekleding van de stoel?

Het is belangrijk dat de stoel gemakkelijk schoon te houden is, daarom moet de bekleding van de stoel geen vocht op kunnen nemen.

Kijk of de stoel bestand is tegen de producten waarmee je werkt. Eventueel kun je gebruik maken van stoelhoezen voor een langere levensduur van de behandelstoel.

Denk ook aan de binnenkant van de bekleding. De stoel moet comfortabel zijn, let dus op de vulling die is gebruikt en ook op hoelang deze vulling zijn comfort behoudt.

Past de stoel bij jouw werkhouding?

Test de stoel alsjeblieft uit! De stoel moet aansluiten bij jouw manier van werken. Let er bijvoorbeeld op of je makkelijk met je zadelkruk om de stoel heen kan en of het onderstel hierbij niet in de weg zit.

Heeft de behandelstoel extra opties?

Extra opties zijn afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en budget. Is de stoel bijvoorbeeld ook apart verstelbaar, verplaatsbaar en bewaart hij automatisch voorkeursstanden, heeft hij stoelverwarming?

Hoe zit het met de service en garantie?

Vraag na of de stoel wordt geïnstalleerd en check ook of er service door de leverancier wordt verleent in het geval van een kapotte stoel.

Kijk of deze service gratis is en binnen welk tijdbestek je hulp krijgt bij het repareren van je stoel. 24 uur of 48 uur maken gezien je afhankelijkheid van de stoel een groot verschil. Let er daarbij op of de benodigde onderdelen van de stoel ook los bij te bestellen zijn.

Tip

Let op waar je een behandelstoel koopt! Een nieuwe leverancier kan goedkoper zijn, maar is ook een risico. Bij een ‘oude vertrouwde leverancier’ ben je vaak zekerder van je garantie.

Red je rug met de juiste tabouret/zadelkruk

Je rug krijgt tijdens je werk als schoonheidsspecialiste een hoop te verdragen. Een goede werkhouding is daarom extra belangrijk.

Door een tabouret/zadelkruk aan te schaffen ontlast je je rug en kun je op een prettige manier werken. Een goede tabouret herken je aan de volgende punten:

  • Verstelbaar in hoogte
  • Een ergonomisch zadel
  • Stevige wielen
  • Een rugleuning voor extra comfort
  • Stabiel
  • 365 graden draaibaar

Zó verlicht je jouw salon

Goede verlichting in je salon is een must in de lijst met salon benodigdheden. Ik ga de aandachtspuntjes voor het kiezen van de juiste lampen even met je doornemen.

De loeplamp

Loeplampen zijn er in verschillende prijscategorieën, afhankelijk van de behandelingen die je gaat uitvoeren kun je soms beter voor een duurdere variant gaan.

Het glas

De kwaliteit van het glas is erg belangrijk, net als bij brilglazen wordt het glas van een loeplamp op een bepaalde manier geslepen. Heb je geen geslepen loeplamp? Dan kan het zijn dat er een groene of blauwe waas ontstaat, niet zo handig bij het bepalen van de kleur van de huid.

De lens

De sterkte van de lens is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Veel schoonheidsspecialistes gaan ervan uit dat “de sterkste lens ook wel het fijnst zal werken”, maar dit is niet altijd het geval. Stel je neemt een lens van 8 dioptrie, dan vergroot deze circa 3 keer. Een lens van 5 dioptrie vergroot 2,25 keer, het kan zijn dat dit rustiger werkt dan de sterkere lens van 8 dioptrie.

Het licht

Let er op welk licht er in de loeplamp gaat, vaak kun je kiezen voor LED, TL of normaal licht. Kijk ook of het licht eventueel dimbaar is.

Basisverlichting

Ledlampen de ideale uitkomst om je schoonheidssalon goed te verlichten, zonder dat dit nadelig is voor je energiekosten en het uitvoeren van je werkzaamheden. LED verlichting zorgt namelijk voor een juiste kleurweergave. Voor andere ruimtes, bijvoorbeeld je kassa of wachtruimte kun je kiezen voor warmer, sfeervoller licht.

Opbergruimte

Niet altijd heb je de luxe van een ruime salon met extra opbergruimte. Het is daarom belangrijk om in de salon zelf, genoeg ruimte te creëren om alle producten op te bergen en etaleren.

Wandplanken

Wandplanken zijn zowel mooi als praktisch. Ze zijn er gelukkig in allerlei prijscategorieën en maten. Kijk dus wat je kwijt kunt en kies de optie die het best past in jouw salon.

In het voorbeeld hieronder is er optimaal gebruik gemaakt van wandplanken. De salon heeft producten geplaatst, maar ook essentials die nodig zijn bij het uitvoeren van een behandeling.

Kasten

Er zijn altijd spullen in de salon die je liever niet etaleert en die niet op de planken passen. In dit geval kan je gaan voor 2 opties:

  • gesloten kasten
  • open kasten

Open kasten zien er mooi uit, maar er komt een grote MAAR aan. Namelijk; de planken moeten opgeruimd zijn en mogen niet té vol ogen. Het is daarom aan te raden om, naast een open kast, ook een gesloten kast te hebben. In het voorbeeld hieronder is er van zowel een open- als gesloten kast gebruikgemaakt.

Conclusie

Van loeplampen tot handdoeken, je hebt een heleboel benodigdheden nodig in je schoonheidssalon! Ik hoop dat ik je met deze blog heb geholpen om zelf aan de slag te gaan met je eigen salon.

Wat waren jouw beste aankopen voor je salon/ waarvan kreeg je juist spijt? Mis je nog iets in dit overzicht? Deel jouw tips/ ideeën/ aanvullingen in de comments!

Wil je een salon beginnen? Mineral Skin Cosmetics helpt je hierbij. Vraag nu een gratis informatiepakket aan!

Gerelateerde producten

Het beste resultaat wordt altijd behaald door professionele behandelingen te combineren met passende thuisverzorging. 

Dit vind je vast ook leuk

(COPY) (COPY) Facebook-post 940x788 px (1)
5 Redenen waarom Vitamine E een Must is in je Skincare Routine
Facebook-cover 851x315 px (1)
Meet the team!
Facebook-evenementencover 1920x1080 px (1)
'Wanneer beginnen met anti-aging producten?'
Facebook-cover 851x315 px
Meet the team!
TEXTURE-INSTA-1
Texture- een nieuwe behandeling tegen wallen en rimpels en vóór een natuurlijke glow
Tijdlijn 1280x720 px
"De Kracht van Camu Camu in Skin Care"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *