Hyperpigmentatie behandeling en oorzaken

Geschreven door
Judith
hyperpigmentatie

Inhoud - Hyperpigmentatie behandeling en oorzaken

Met onze huid als belangrijkste visitekaartje willen we allemaal wel die perfecte en egale teint. Donkere vlekken variërend van lichtbruin tot zwart zijn meestal dan ook geen welkome gast.  Deze vlekken genaamd hyperpigmentatie komen vaak voor op zichtbare lichaamsdelen en kunnen verschillende oorzaken hebben. In deze blog lees je meer over hoe hyperpigmentatie ontstaat en wat je eraan kunt doen.

Hyperpigmentatie komt voor in allerlei verschillende tinten en vormen. Vaak verschijnt hyperpigmentatie zoals gezegd het eerst op zichtbare plekken. Hierbij kun je denken aan je gezicht, maar ook aan bijvoorbeeld je handen of armen. Dit heeft als oorzaak dat deze plekken het vaakst in contact met de zon komen.

Hoe veroorzaakt de zon hyperpigmentatie?

Hyperpigmentatie ontstaat vaak op zichtbare plaatsen als het gezicht, de hals en de handen.
Hyperpigmentatie ontstaat vaak op zichtbare plaatsen als het gezicht, de hals en de handen.

Zoals we natuurlijk al langer weten is de uv-straling die de zon veroorzaakt schadelijk voor de huid. De huid maakt daarom melanine aan als een soort natuurlijke bescherming tegen de zon. Melanine is het stofje dat voor een bruin kleurtje zorgt na de zomer. Wanneer de huid echter teveel wordt blootgesteld aan de zon kan er hyperpigmentatie ontstaan. Dit houdt in dat de pigmentcellen in de huid toenemen of dat het pigment toeneemt maar het aantal cellen gelijk blijft. Dit pigment wordt dan via uitlopers van de cellen doorgegeven aan de  omgelegen huidcellen.
Pigmentvlekken zijn niet altijd gelijk zichtbaar nadat je in de zon gelegen hebt, maar meestal pas jaren later. In veel gevallen gaat hyperpigmentatie samen met huidveroudering. De zon kan bestaande pigmentvlekken wel direct verergeren en bijvoorbeeld donkerder van kleur of groter maken.

Andere factoren

Naast uv-straling en natuurlijke huidveroudering kan hyperpigmentatie ook onstaan door hormonale veranderingen en na acne.

Hormonale veranderingen

Hormonen zoals progesteron en oestrogeen kunnen aanzetten tot de aanmaak van pigment.  Met name door de pil of door bijvoorbeeld een zwangerschap kunnen hormonen veranderen. Maar liefst 90(!) procent van alle zwangere vrouwen heeft last van dit probleem. Plekjes ontstaan dan op de kin, bovenlip en jukbeenderen. Niet voor niets worden deze plekjes bij zwangere vrouwen een ‘zwangerschapsmasker’ genoemd. In de meeste gevallen trekt een zwangerschapsmasker vanzelf weg in de eerste maanden na de bevalling. Om een zwangerschapsmasker zo veel mogelijk te voorkomen raden we aan dagelijks een goede beschermingsfactor te gebruiken en sterke zon te vermijden.

Huidbeschadiging door acne

Na beschadiging van de huid door bijvoorbeeld acne start de huid een proces om zich te herstellen. Hoewel het ontstaan nog niet helemaal bekend  is, staat het vast dat bij dit herstel allerlei stofjes vrijkomen. Als bijwerking van deze stofjes wordt de aanmaak van pigment gestimuleerd. De huidafwijking is dan wel hersteld, maar vaak blijf je achter met donkere littekens..

Hoe verwijder je hyperpigmentatie?

Het beste kan je hyperpigmentatie zo veel mogelijk proberen te voorkomen door je dagelijks goed te beschermen tegen schadelijke UV-stralen. Dit kan je doen door een goede zonnebrandcrème voor je gezicht te gebruiken of een dagcrème met SPF-factor.

Hyperpigmentatie behandelen

Hormonale verandering, overmatige blootstelling aan uv-stralen, huidveroudering of na acne; in al deze gevallen is hyperpigmentatie meestal goed te behandelen. Een manier is door een chemische- of fruitzuurpeeling bij een schoonheidsspecialist of huidtherapeut. Bij zo’n peelingbehandeling wordt gebruikt gemaakt van verschillende (fruit) zuren en andere ingrediënten die de aanmaak van pigment stoppen en hyperpigmentatie laten verdwijnen of verminderen.

Bijkomend voordeel is dat een peelingbehandeling ook gelijk rimpels en andere oneffenheden aanpakt! 

Ester C Fruitzuurpeeling

Een fruitzuurpeeling bestaat uit kleine moleculen waarmee tot diep in de huid kan worden doorgedrongen. De Ester C behandeling biedt verschillende peelings afhankelijk van het huidtype en de vraag. De peeling voor vermindering van hyperpigmentatie bestaat uit 13% amandelzuur en 2 % salicylzuur. Amandelzuur (13%) is  een zacht zuur dat overmatig pigment van het huidoppervlak verwijdert. Ook werkt het zuur diep door in de huid om de productie van pigment af te remmen. Door de exfoliërende werking wordt de uitstraling van acnelittekens verbeterd en creëert het een gezonde en stralende huid. Salicylzuur (2%) komt onder andere voor in pompoen en zorgt voor de verwijdering van dode huidcellen en egalisering van de huid.

Deze peeling wordt, bij last van overmatige pigmentatie, opgevolgd door het Ester C Brightening Mask. Een masker wat door de krachtige werking ook alleen in de kliniek mag worden gebruikt. Het Brightening Mask bevat een verlichtend complex met ascorbinezuur (vitamine C), retinol (vitamine A) en melkzuur.

Hyperpigmentatie crème

Ook voor thuis is er een speciale crème die helpt tegen hyperpigmentatie. De anti-aging Skin Whitening Cream bevat een  verlichtend complex van vitamine C, resveratrol en Hentowhite. Resveratrol is in deze crème in kleine micro-capsules ingebracht om het actieve ingrediënt zoveel mogelijk te beschermen. Het verlichtende complex werkt direct op het tyrosinase-enzyme, wat verantwoordelijk is voor de aanmaak van pigment. Het fijne aan deze crème is dat die gewoon thuis te gebruiken is voor een langdurig effect. Behalve voor het gezicht is deze ook geschikt voor gebruik op de bovenkant van handen en de hals. Let op! Gebruik overdag altijd in combinatie met een zonbescherming!

resveratrol
Resveratrol is een krachtige anti-oxidant die de melanineproductie aanzienlijk kan verminderen.

Ingrediënten die hyperpigmentatie tegengaan

Voor het overzicht zetten we nog even alle ingrediënten voor het afremmen van hyperpigmentatie op een rijtje.

  • Resveratrol: een krachtige antioxidant afkomstig uit druiven en frambozen. Deze antioxidant staat bekend om zijn vermogen om de aanmaak van pigment af te remmen en heeft een verstevigend en verbeterend effect op de huid.
  • Retinol (vitamine A): heeft het vermogen om de pigmentcellen regelmatiger over de huid te verspreiden en deze te kalmeren. Een crème mag in Europa niet meer dan 1% retinol bevatten vanwege de krachtige werking. De Xminerals retinolcrème bevat 0,98% retinol.
  • Scorbinezuur (vitamine C): een krachtige antioxidant die de werking van het enzym tyrosinase tegengaat.
  • Amandelzuur is een alfahydroxyzuur (AHA). Bewezen effectief in het verminderen van oppervlakkige pigmentvlekken, melasma en hyperpigmentatie. Als exfoliator zorgt amandelzuur daarbij dat de huid gladder, zachter en helderder oogt.
  • Melkzuur: zorgt voor een oplichtend effect en werkt daarbij huidverjongend.
  • Hentowhite (inci: Polysorbate 20, Hexylresorcinol, Caprylic Acid, Alcohol denat , PEG 400, Caproic Acid, Capric Acid ): een extract ontrokken uit de geelwortel. Dit extract geeft uitstekende resultaten op het verminderen van donker pigment, de aanmaak hiervan en het bleken van de huid. Dit alles zonder het irriteren van de huid.

Ten slotte

Ten slotte, omdat voorkomen altijd beter is dan genezen, herhalen we nog eens ons belangrijkste advies:
– Vermijd overmatige blootstelling aan de zon
– Gebruik altijd een (dag)crème die jouw huid voldoende beschermt tegen schadelijke UV- stralen.
De schade door de zon zie je weliswaar niet altijd gelijk, maar het kan op elk moment en zeker op latere leeftijd toch weer opspelen.

Kan jouw huid een oppepper gebruiken met een huidverbeterende peeling of peelingkuur?
Voor hyperpigmentatie maar ook voor (acne) littekens, grove poriën en als algehele anti-aging behandeling is een Ester C kuur te boeken. Door de verschillende peelings is deze behandeling inzetbaar voor ieder huidtype, ook de gevoelige huid. Informeer bij een huidspecialist bij jou in de buurt voor de mogelijkheden!
*Een fruitzuurpeeling is enkel te reserveren in de herfst of het winter- of lenteseizoen.
De GIGI ESTER C fruitzuurpeeling is ideaal voor het verminderen van fijne lijntjes en pigmentvlekken, ter bestrijding van acne en acnelittekens en het verbeteren van de huidtextuur.

Gerelateerde producten

Het beste resultaat wordt altijd behaald door professionele behandelingen te combineren met passende thuisverzorging. 

Dit vind je vast ook leuk

Scrub
Scrub, peeling of lysing?
'Beauty Routine En Ervaringen Van Anne Ruth Bakker'
Hyaluronzuur, de krachtige ´vochtmagneet´(+3 veelgestelde vragen)
Vitamine E
Waarom vitamine E essentieel is voor de zomermaanden (4 redenen)
6 redenen om een Schoonheidsspecialist te bezoeken
7 huidtips voor de zomer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *