Verminder rimpels op een natuurlijke manier [11 manieren]

Geschreven door
Elyane
Je eerste rimpels... Die vergeet je nooit meer. ''Het begin van de aftakeling'', heb ik toen gedacht. En vast en zeker meer mensen met mij. Maar 'het begin van de aftakeling' hoeft het helemaal niet te zijn. Want gelukkig hebben we tegenwoordig producten die deze aftakeling beperkt en uitstelt en rimpels zo vermindert. En tegen de tijd dat deze rimpels niet meer tegen te houden zijn, staat elke rimpel voor wijsheid en hoef je ze alleen nog maar te minimaliseren en niet meer te voorkomen. Want wie wil er nou niet wijs uitzien?!

Inhoud - Verminder rimpels op een natuurlijke manier [11 manieren]

11 tips om rimpels te minimaliseren

Plastische chirurgie is makkelijk, maar ook heel definitief en niet altijd met het mooiste effect. Ieder vanzelfsprekend zijn eigen smaak, maar persoonlijk houd ik meer van natuurlijk oud worden. Oud worden, met de tijd mee gaan en daarmee een iets minder strak gezicht hebben, heeft ook zijn charmes. Wie houd er nou niet van die lieve lach rimpels… Oké, als we eerlijk zijn, rimpels zijn niet erg, en kan zijn charmes hebben maar overdrijven hoeft ook niet. Ze een beetje in bedwang houden zou fijn zijn. Gelukkig is dat mogelijk. 11 tips om rimpels natuurlijk te verminderen!

1. Vermijd de zon en draag SPF!

Blootstelling van de huid aan de zon is de meest voorkomende oorzaak van (vroegtijdige) huidveroudering en rimpels. Blootstelling aan de ultraviolette (UV) straling in zonlicht veroorzaakt veranderingen in de huid. Met als gevolg fijne lijntjes en rimpels. Verminder rimpels en voorkom dit door elke dag zonnebrand te dragen met een SPF van minimaal 20. Dit hoeft niet altijd zonnebrandcrème te zijn. SPF kan ook in een goede dagcrème zitten. Een zonbescherming helpt niet alleen tegen rimpels maar ook tegen huidkanker. Een echte must dus!

2. Niet roken

We weten allemaal dat roken slecht is voor je gezondheid. Het is slecht voor je longen, je conditie en voor je huid! Niet alleen wordt je huid grauw van sigaretten roken, maar ook versnel je het verouderingsproces. Sigarettenrook veroudert de huid doordat er een enzym vrij komt dat collageen en elastine, belangrijke componenten van de huid, afbreekt. Dit zorgt voor cutane breuken, veroorzaakt door het verzakken van de huidstructuur. En dit creëert permanente rimpels.

3. Slaap voldoende

Wanneer je niet genoeg slaap krijgt, maakt je lichaam overtollig cortisol aan, een hormoon dat huidcellen afbreekt. Als je voldoende rust krijgt, maak je meer groeihormoon aan, waardoor de huid dik en “elastischer” blijft en minder snel kreukt. Een schoonheidsslaapje bestaat dus wel degelijk!

4. Trek je ogen niet samen maar pak een (zonne)bril

elke herhaalde gezichtsbeweging, zoals het samen trekken van de ogen tegen de zon en/of het samentrekken van de ogen om je ogen scherp te stellen om verder te kunnen kijken, kan de gezichtsspieren laten over werken en zo een groef onder het huidoppervlak creëren. Deze groef wordt uiteindelijk een rimpel. Knijp dus niet de ogen samen, maar pak een bril of draag een zonnebril. Een zonnebril beschermt de huid rond de ogen ook tegen beschadiging door de zon wat ook rimpels voorkomt!

5. Eet regelmatig vis

Veel vissen en vooral zalm, zijn (samen met andere koud watervissen) niet alleen een geweldige bron van eiwitten, maar ook een van de bouwstenen van een goede huid. Ook is het een rijke bron van een essentieel vetzuur dat bekend staat als omega-3 wat weer een essentiële vetzuur is die de huid voed en daarmee jeugdig en vettig (op een gezonde manier) houd. Vis is niet alleen lekker maar het houd dus ook je rimpels in bedwang. twee vliegen in 1 klap!

6. Eet meer fruit en groenten

Om een jonge huid te behouden, is het erg belangrijk veel antioxidanten te smeren. Maar je kan ze ook eten. Vitamine E en carotenoïden(bijvoorbeeld uit wortelen, zoete aardappel en spinazie) zijn ook effectieve antioxidanten tegen rimpels. Ook selenium (uit volkoren granen, vlees, vis, eieren, zuivel, groenten en fruit) werkt in op een enzymfamilie (glutathionperoxidase) die beschermt tegen schade in het collageen wat weer rimpels veroorzaakt. Een goed eetpatroon met voldoende groente en fruit kan je dus kort samengevat, jong houden!

7. Moisturize, moisterize en moisterize

Hoewel het sowieso belangrijk en gezond voor de huid is om de huid soms wat extra vocht toe te dienen, geeft het ook een veel gezondere uitstraling waardoor de fijne lijntjes en rimpels minder opvallen.

In een goede moisterizer zit Hyaluronzuur. Dit is een natuurlijke vochtinbrenger die ervoor zorgt dat je huid elastisch, jeugdig en gezond blijft ogen en voelen. Zo blijven de fijne lijntjes minimaal!

8. Was je gezicht niet te vaak

Kraanwater kan ervoor zorgen dat de huid zijn natuurlijke barrière-oliën en vocht verliest. En juist deze zijn erg belangrijk omdat juist deze beschermen tegen rimpels. Was je te vaak je gezicht schoon dan was je ook de bescherming er af.

Daarnaast is het belangrijk dat je geen zeep gebruikt bij het wassen van je gezicht tenzij je zeep gebruikt met vochtinbrengende ingrediënten. Ander is het veel beter om een gezichtsreiniger te gebruiken. Zo voorkom je uitdroging van je gezicht!

9. Gebruik dagelijks een dagcrème

Dagelijks een goede dag en nacht crème gebruiken zorgt ervoor dat je huid beter gehydrateerd blijft, zachter aanvoelt en dat de elasticiteit van de huid verbeterd wordt. Bepaalde gezichtscrèmes bevatten anti-ageing voedingstoffen zoals vitamine C en vitamine E die je huid kunnen helpen om meer collageen – een belangrijke bouwsteen van de huid – te produceren. Het gebruiken van een crème die vitamine C en E bevat, kan helpen om de collageenproductie te stimuleren.

10. Drink veel water

Het is erg belangrijk dat je lichaam voldoende vocht binnen krijgt. Veel mensen halen de gewenste 2 liter per dag niet. Maar helaas, ook tegen ouderdomsverschijnselen moet je minstens 1,8 liter per dag drinken. En nee, de colaatjes en kopjes koffie tellen niet mee. Het is namelijk erg belangrijk dat je lichaam, en daarmee je huid gehydrateerd blijft. Zo houd je je huid elastisch en verminder je rimpels en daarmee je verouderingsproces.

11. Verwijder je make-up zorgvuldig

 Je oog make-up, maar ook je foundation, moet je voorzichtig van je ogen en gezicht verwijderen zonder te wrijven en te poetsen. Door het wrijven kan je je beschermlaagje beschadigen die je huid gehydrateerd en elastisch houd. Zo kan je dus rimpels stimuleren i.p.v. verminderen.

Veel gestelde vragen

Krijg je rimpels van stress?

Ze zeggen wel eens dat je grijze haren krijgt van stress, maar je kan ook wel degelijk rimpels krijgen van stress. Het stresshormoon cortisol tast namelijk het collageen in de huid aan, waardoor het herstellend vermogen van de huid wordt verminderd en je dus rimpels krijgt.

Op welke leeftijd moet ik anti-aging producten gaan gebruiken?

Wanneer je merkt dat je huid echt gaat verslappen, kun je beginnen met het gebruiken van een crème die helpt tegen huidveroudering. Meestal is dit rond je 26e. Eerder producten gebruiken kan geen kwaad maar zal nog niet heel veel helpen!

Gerelateerde producten

Het beste resultaat wordt altijd behaald door professionele behandelingen te combineren met passende thuisverzorging. 

Dit vind je vast ook leuk

Tijdlijn 1280x720 px (5)
"5 huidtips voor de herfst"
Instagram-post 1080x1080 px - Op maat gemaakte afmetingen
'Wat is een ezymatische peeling, tips, weetjes en meer!'
hyperpigmentatie
Hyperpigmentatie behandeling en oorzaken
Tijdlijn 1280x720 px (2)
''6 redenen waarom je zou moeten kiezen voor een dagcrème met SPF!''
Tijdlijn 1280x720 px (3)
"5 huidtips voor de zomer"
Tijdlijn 1280x720 px (4)
"Ontdek de magie van Aloë Vera voor je huid!"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *