Zwangerschap en huidverandering
Tijdens de zwangerschap veranderd er een hoop aan je lichaam, zowel van binnen als van buiten! De huid is, zoals je weet, het grootste en meest zichtbare orgaan van je lichaam. Zogeheten ‘zwangerschapskwaaltjes’ aan je huid blijven daarom zeker niet onopgemerkt. In deze blog neem ik je mee in de verschillende symptomen van huidverandering en hoe je hiermee om kunt gaan op het gebied van huidverzorging.
6 veelvoorkomende symptomen van huidverandering tijdens de zwangerschap
1. ‘Spinnetjes’ op je huid (spider naevus)
Hoewel spinnetjes op je huid nog enigszins liefelijk klinkt, is dit hoe ongevaarlijk ook, niet waar je als zwangere of kersverse moeder op zit te wachten. Zwangerschapshormonen zorgen ervoor dat je bloedvaten verwijden, hierdoor ontstaan ‘spinnetjes’. Er ontstaat dan een zichtbaar rood, verwijd bloedvat met daaromheen kleinere bloedvaatjes. Je vind deze bloedvaatjes vaak op het gezicht en de armen.
Wanneer komt dit voor en is dit permanent?
Spinnetjes kun je gedurende je hele zwangerschap krijgen, maar verschijnen voornamelijk tussen de tweede en vijfde maand. Meestal verdwijnen de spinnetjes vaak binnen drie maanden na de bevalling, in enkele gevallen blijven ze wel zichtbaar.
Behandeling
Spinnetjes kun je niet voorkomen en zoals ik eerder aangaf verdwijnen ze vaak vanzelf. Wél is het verstandig rekening te houden met pittig eten, extreme tempratuurschommelingen of hitte, omdat deze factoren niet bevorderlijk zijn. In het geval dat de spinnetjes wel zichtbaar blijven en als storend worden ervaren, dan is een laserbehandeling het meest effectief.
2. Onzuivere huid
Door de toename van hormonen veranderd ook je huid. Hormonen kunnen de talgproductie van je huid verstoren en ervoor zorgen dat je een onzuivere huid krijgt. Puistjes, mee-eters een vette T-zone zijn dan geen vreemde verschijnselen. Had je al last van een acne huid vóór de zwangerschap? dan kan het zijn dat dit alleen maar toeneemt. Het kan echter ook zijn dat je huid juist verbeterd onder de hormoonveranderingen #fingerscrossed
Wanneer komt dit voor en is dit permanent?
Goed nieuws; dit hoeft zeker niet blijvend te zijn. Je hormonen zijn constant in verandering, tijdens én na de zwangerschap. Je hormonen en daarmee je huid kan dus op ieder moment terug in balans komen, waarmee het ook voorbij is met je onrustige huid.
Behandeling
Voeding en de juiste huidverzorging zijn de twee belangrijkste pijlers om tijdens en na de zwangerschap een zuivere huid te behouden. Wanneer je last hebt van acne is het belangrijk om je huid regelmatig te reinigen met een milde cleanser en goed te verzorgen met een voedende crème. Zorg er ook voor dat je voldoende water drinkt en dat je voeding gezond is!
3. Verkleuring van je huid
Je lichaam maakt onder invloed van oestrogeen en progesteron tijdens de zwangerschap meer pigment aan in de pigmentcellen, dit kan ervoor zorgen dat je huid iets donkerder wordt. Helaas, ik heb het hier niet over een gezonde bruine teint, maar voornamelijk over plaatselijk donker wordende plekjes.
Tepels, genitaliën, oksels en liezen zijn veelvoorkomende plaatsen voor een plaatselijk pigmentbommetje. Die bruine streep op je buik? Ook die is te danken aan plaatselijk overmatig pigment. Heb je van jezelf een meer gepigmenteerde huid, dan is de kans groter dat je te maken krijgt met deze huidverkleuringen.
Wanneer komt dit voor en is dit permanent?
Verkleuring van je huid ontstaat vaak in het tweede en derde trimester van je zwangerschap. Verkleuring zal eerder ontstaan wanneer je huid (onbeschermd) wordt blootgesteld aan de zon. Het is niet blijvend en kan na een paar maanden, of na een schoonheidsbehandeling verbeteren en verdwijnen.
Behandeling
Voor verkleuring/hyperpigmentatie zijn hele mooie behandelingen en producten om je huid te verbeteren. Het begint natuurlijk in de basis, bij het voorkomen van deze verkleuringen. Stel je huid niet te lang bloot aan de zon en zeker niet onbeschermd! Gebruik een hoge beschermingsfactor (minimaal factor 30 of 50) en let op: ook in de winter kan de zon sterker zijn dan je denkt.
Voor de behandeling van hyperpigmentatie wordt vaak gebruik gemaakt van ingrediënten afgestemd op dit huidprobleem in combinatie met je zwangerschap. Vraag altijd bij een schoonheidsspecialist om advies. Raadpleeg hiervoor vooral deze pagina even!
4. Zwangerschapsmasker (melasma)
Een zwangerschapsmasker ook wel Melasma genoemd, is een verkleuring van je huid, het verschil is dat je deze ook vaak buiten je zwangerschap om kunt krijgen. Een zwangerschapsmasker is een verkleuring van de gezichtshuid en hals. Vaak ontstaat deze verkleuring door een overmaat aan blootstelling van je huid aan de zon (in combinatie met je zwangerschap en pigmenttoename).
Wanneer komt dit voor en is dit permanent?
Melasma is een vorm van verkleuring en ontstaat dan ook vooral in het tweede of derde trimester van je zwangerschap. Het is (meestal) niet permanent en kan vanzelf of na een behandeling verbeteren of verdwijnen.
Behandeling
Een zwangerschapsmasker wordt natuurlijk zichtbaar op plaatsen waar je huid veel aan de zon wordt blootgesteld. Ik heb het eerder al genoemd, maar ik kan het niet genoeg benadrukken: bescherm je huid goed tegen de zon. Gebruik een goede zonnefactor en voorkom zo veel mogelijk blootstelling aan de zon. Naast bescherming is er gelukkig ook behandeling mogelijk
Verdwijnt jouw zwangerschapsmasker na de zwangerschap niet vanzelf? Melasma kan goed behandeld worden door een combinatie van behandeling bij een schoonheidsspecialiste en de juiste thuisverzorging. Om melasma te behandelen kan een schoonheidsspecialist bijvoorbeeld gebruik maken van een fruitzuurpeeling. Informeer daarom bij je schoonheidsspecialist voor de opties!
5. Striae
Striae is niet exclusief een zwangerschapssymptoom, maar komt wél vaak voor tijdens de zwangerschap. Je komt namelijk in een korte periode relatief veel aan, waardoor je huid als het ware niet de tijd krijgt langzaam mee te rekken. Deze snelle groei van je huid zorgt ervoor dat je huidvezels in het bindweefsel scheuren. Hierdoor ontstaan onderhuidse littekens, breuklijnen, die je herkent als striae. De mate waarin je striae krijgt is voornamelijk erfelijk bepaald, wanneer je een donkere huidskleur hebt, of jong bent is de kans echter groter dat je Striae ontwikkelt.
Wanneer komt dit voor en is dit permanent?
50-70% van de vrouwen krijgt te maken met Striae tijdens de zwangerschap. In het tweede trimester neemt de kans op Striae toe. In het derde trimester heb je het meeste kans om Striae te ontwikkelen. Onterecht wordt vaak verteld dat Striae te verhelpen is. Wanneer je de striemen eenmaal hebt, zullen ze niet zomaar verdwijnen. De beschadigingen kunnen wel minder zichtbaar worden met de tijd, maar zullen nooit helemaal weggaan.
Behandeling
Striae volledig genezen kan dus niet. Volledig voorkomen? Helaas ook niet. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat het dagelijks smeren van speciale crèmes helpt, zoals vaak wordt geclaimd. Kortom er bestaat geen wondermiddel tegen Striae. Je kunt wel de huid soepel houden door in te smeren en masseren met een hydraterende crème. Om de producten beter te laten intrekken, kun je daarnaast gebruik maken van een peeling.
6. Jeuk
Het rekken van de huid kan naast striae ook ongelofelijke jeuk veroorzaken. Wanneer je hier last van hebt zal je dit zeker herkennen! De jeuk lijkt soms nog erger te zijn dan pijn en kan voorkomen op je hele lichaam, voornamelijk de buik. De jeuk is in de meeste gevallen onschuldig en wordt veroorzaakt door het rekken van de huid in combinatie met bijvoorbeeld een vochttekort. In de zomermaanden kan de jeuk extremere vormen aannemen omdat warmte niet bepaald bevorderlijk werkt tegen kriebel.
Wanneer komt dit voor en is het permanent?
Veel vrouwen hebben naarmate de zwangerschap vordert meer last van jeuk. In de nacht is de zwangerschapsjeuk vaak erger dan overdag. De jeuk gaat met de komst van je baby weg en is dus niet permanent.
Behandeling
Zwangerschapsjeuk heeft verschillende oorzaken, vandaar zijn er meerdere oplossingen die je toe kunt passen. Een vochttekort, pak je aan door voldoende te drinken. Ontstaat de jeuk en is je huid erg droog? Gebruik dan een vette en hydraterende crème. De hoofdregel is in ieder geval dat je niet begint met krabben! Dit kan het probleem namelijk verergeren.
Tips
- Gebruik zonbescherming met tenminste factor 30, ongeacht het seizoen.
- Reinig je gezicht met een milde gezichtsreiniger
- Maak gebruik van een reinigend gezichtsmasker
- Hydrateer je huid
- Drink voldoende water
- Zorg voor een gezond en gevarieerd dieet
- Vermijd tijdens de zwangerschap producten die de huid teveel stimuleren
- Vermijd massages die niet worden uitgevoerd door een professional
Verdwijnen de huidklachten niet?
Laten we voorop stellen dat dit artikel vooral negatieve effecten van een zwangerschap op de huid benadrukt en dat dit niet wegneemt dat een zwangerschap ook iets heel moois is! Huidklachten zijn tijdens en na een zwangerschap heel normaal en verdwijnen vaak (vanzelf). Ook als dit niet het geval is mag je jezelf herinneren aan het feit, dat deze kwaaltjes, helemaal in het niet vallen bij het mooie kindje dat jij straks op de wereld zet, of hebt gezet!