Zoek

Hoe bepaal ik mijn huidtype? 5 verschillende huidtypes

Geschreven door
Elyane
In veel van mijn blogs raad ik bepaalde behandelingen en producten aan na aanleiding van je huidtype. 'Heb je een droge huid? gebruik dan een hydraterend product.' Allemaal leuk en aardig, maar hoe weet je nou wat voor een huidtype je hebt. Je hebt namelijk zoveel verschillende huidtypes. Gelukkig heb ik ze allemaal voor je op een rijtje gezet zodat je snel achter jouw huidtype komt!

Inhoud - Hoe bepaal ik mijn huidtype? 5 verschillende huidtypes

5 verschillende huidtypes

Iedereen heeft een andere huidtype. Beter nog jij zelf kan ook rouleren van huidtype. Denk bijvoorbeeld aan koude periodes, hier is de kans groot dat je huid droger is. Maar hoe weet je nou wat bij welke huidtype hoort? De ene dag blijft je hoofd maar glimmen en de andere dag zie je de schilfers er nog net niet afvliegen. Hieronder de 5 verschillende huidtypes op een rijtje!

1. Gecombineerde huid

eigenlijk hebben de meesten van ons tot op een zekere hoogte een gecombineerde huid, omdat er meer talgklieren (klieren die olie produceren) zich rond onze neus bevinden dan op andere delen van ons gezicht, waardoor sommige plekken heel droog kunnen zijn en andere plekken juist vettig.

Is jouw huid constant olieachtig en vet rond T-zone (het centrale deel van je gezicht inclusief de kin, neus en het deel van je voorhoofd boven je wenkbrauwen) en daar omheen droog en trekkerig? Dan heb jij een gecombineerde huid!

T-zone

Wat te doen tegen een gecombineerde huid?

Het beste voor mensen met een gecombineerde huid is om verschillende producten voor verschillende delen van het gezicht te gebruiken. Zo houd je de huid in balans. Je kan bijvoorbeeld een milde reiniging en hydraterende crème op je wangen gebruiken en een extra voedzaam product op je T-zone om het overmatige olie op te laten lossen.

2. Gevoelig huid

Veel mensen gaan er al snel van uit dat ze een gevoelige huid hebben na dat ze een paar keer een geïrriteerde huid hebben gekregen van een product. Dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Het kan ook zijn dat jouw huid gewoon niet lekker gaat op een specifiek product. Of dat je huid irriterend reageert op bepaalde ingrediënten die het bevat. Een echt gevoelige huid wordt door de meeste producten en reinigingsmiddelen gemakkelijk verergerd en ervaart gewoonlijk te allen tijde een laag niveau van irritatie en ongemak. Het breekt vaak uit en ontwikkelt huiduitslag en rode vlekken. Je kan last krijgen van stekend gevoel, zwelling, schilfering en jeuk. Je huid heeft ook de neiging rood te kleuren door de wind, reiniging of blootstelling aan de zon.

Wat te doen tegen een gecombineerde huid?

Bij een gevoelige huid is het erg belangrijk dat je geduld hebben. Het is namelijk echt een zoektocht naar de juiste producten. Blijf dus zoeken naar een huidverzorgingsroutine die voor jou werkt door verschillende testers uit te proberen. Zo zie je op welke ingrediënten je huid goed of slecht reageert. Zoek wel naar iets mildere producten zonder geur en agressieve ingrediënten zoals alcohol en menthol. Vermijd het ruw scrubben van je huid. Gebruik lauw water, niet te warm of te koud. Vermijd ook harde washandjes en handzeep.

3. Droge huid

Typerend voor een droge huid is een trekkerige huid in het gehele gezicht. Je hebt vaak ook last van een lichte tot matige schilfering en soms ook wat roodheid en jeuk. Als je de huid aanraakt, voelt hij ruw en droog aan. Je huid heeft vaak meer zichtbare lijntjes, minder elasticiteit en een doffere tint.

Wat te doen tegen een droge huid?

Het allerbelangrijkste voor een droge huid is: hydrateren, hydrateren en hydrateren. Gebruik hiervoor hydraterende lotions en crèmes om uw huidcellen voldoende te voeden.

Als je huid droog aanvoelt maar je ook last krijgt van puistjes, dan heb je waarschijnlijk niet echt een 100% droge huid van nature. Het is waarschijnlijker dat je huid droog aanvoelt door verkeerde producten die je gebruikt. Probeer een paar dagen je producten niet te gebruiken om te kijken of je huid hierdoor verbeterd. Is dit het geval? Vervang je product dan voor een product met Dode Zeemineralen!

Meer lezen over de dode zee? Lees dan ook: De Mineralen Van De Dode Zee

4. Vette huid

Mensen met een vette huid hebben meestal wat grotere poriën en een glanzende, dikkere opperlaag op het gezicht. Je huid produceert overbodig veel olie, die deze vette laag op je gezicht veroorzaakt. Mee-eters en puistjes zijn een veelvoorkomend probleem bij een vette huidtype, dit komt door het overtallige talg dat ervoor kan zorgen dat poriën verstopt komen te zitten. Als je nog steeds niet zeker weet of je een vette huid hebt, dep je gezicht dan met een tissue, mocht er olie achterblijven, dan heb je waarschijnlijk een vette huid.

Weetje

Wist je dat de huid ons grootste orgaan is. Bij volwassenen kan het oppervlak wel 1,5 tot 2 vierkante meter zijn en daarbij wel 15 tot 20 kilogram wegen!

Wat te doen tegen een vette huid?

Het is erg belangrijk om het gezicht vaak te reinigen. Doe dit met lauw water en een reinigingsgel. Vermijd producten met olie. Een goede dagcrème zonder toegevoegde olie maar op waterbasis is dus een aanrader en als je het aan mij vraagt een must! Zoek ook naar olievrije zonnebrandmiddelen en lotions, zodat je niet per ongeluk meer olie op je huid aanbrengt.

5. Normale huid

‘Ja hallo?!’ hoor ik je denken, ‘een normale huid, wat is dat?!’

Een normale huid is een niet vettige maar ook niet een droge huid. je huid heeft normaal gesproken een egale teint en een zachte textuur met een beetje schilfering. Je kan bij warm weer een vette T-zone krijgen (het centrale deel van je gezicht inclusief de kin, neus en het deel van je voorhoofd boven je wenkbrauwen), maar over het algemeen is dit gebied olievrij en niet vettig.

Wat te doen tegen een normale huid?

Lichtere crèmes en serums zijn ideaal voor je huidtype. Je hebt namelijk niet speciaal extra hydraterende producten nodig maar ook niet speciaal olievrije producten. Een variatie van diverse producten is ook een luxe positie waar je gebruik van kan maken als je een ‘normale huid’ hebt.

Veel gestelde vragen

Is er een verschil tussen een vochtarme huid en een droge huid?

Ja dat is er zeker! Een vochtarme huid heeft alleen te kort aan vocht. Een droge huid heeft te kort aan vocht en vet. Het is dus belangrijk om deze twee niet met elkaar te verwarren als je een product uitzoekt!

Kan mijn huidtype veranderen met de leeftijd?

Je huidtype blijft niet voor altijd hetzelfde. Het kan in de loop van de tijd veranderen, waarbij leeftijd, weer en omgevingsstress factoren zijn.

Hoe weet ik of ik de juiste crème voor mijn huidtype heb?

Vaak staat op de website bij jouw gekozen product, of het gepast is voor jouw huidtype. Ander is het handig om naar de ingrediënten te kijken. Bijvoorbeeld bij een vettige huid, of het product olie arm is.

Gerelateerde producten

Het beste resultaat wordt altijd behaald door professionele behandelingen te combineren met passende thuisverzorging. 

Dit vind je vast ook leuk

(COPY) (COPY) Facebook-post 940x788 px (1)
5 Redenen waarom Vitamine E een Must is in je Skincare Routine
Facebook-cover 851x315 px (1)
Meet the team!
Facebook-evenementencover 1920x1080 px (1)
'Wanneer beginnen met anti-aging producten?'
Facebook-cover 851x315 px
Meet the team!
TEXTURE-INSTA-1
Texture- een nieuwe behandeling tegen wallen en rimpels en vóór een natuurlijke glow
Tijdlijn 1280x720 px
"De Kracht van Camu Camu in Skin Care"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *